Onenigheid in PVV over bezoek Turkse president aan Limburg

Vandaag was Gül, hier geflankeerd door prinses Maxima en prins Willem-Alexander, in Amsterdam. Beeld epa
Vandaag was Gül, hier geflankeerd door prinses Maxima en prins Willem-Alexander, in Amsterdam.Beeld epa

Binnen Gedeputeerde Staten van Limburg is gisteren 'grote onenigheid' ontstaan over de ontvangst van de Turkse president Abdullah Gül, die de provincie donderdag in het gezelschap van koningin Beatrix zal bezoeken.

Redactie

Dat schrijft De Limburger. De twee PVV-gedeputeerden meldden zich aanvankelijk af voor het bezoek, naar verluidt onder druk van PVV-leider Geert Wilders. Inmiddels hebben de twee aangegeven toch bij het bezoek aanwezig te zullen zijn.

Gedeputeerde Theo Krebber: 'Ik dacht dat alleen mijnheer Gül zou komen. Nu ik hoor dat ons staatshoofd er ook bij is, heb ik mijn afspraken verzet.' Ook gedeputeerde Antoine Janssen liet vanavond weten dat hij toch bij de ontvangst aanwezig zal zijn.

Stassen
PVV-fractievoorzitter Laurence Stassen maakt zich daar via een persbericht kwaad over. De volledige PVV-fractie neemt afstand van de aanwezigheid van de twee fractieleden, schrijft zij. 'Na alles wat de heer Gül heeft gezegd over de PVV en Geert Wilders, is de aanwezigheid van onze Gedeputeerden onbegrijpelijk. Na zulke uitspraken over onze partij is deelname aan een gezamenlijke lunch wat de PVV fractie betreft uitgesloten. We hopen dat ze voor donderdag tot inkeer komen en dit bezoek niet bijwonen.'

Binnen de Gedeputeerde Staten wordt het eventuele afhaken van de PVV'ers gezien als een belediging voor de koningin en voor de Turkse president, schrijft De Limburger. Ook zou gouverneur Theo Bovens erdoor 'in zijn hemd' worden gezet, omdat Gedeputeerde Staten de officiële gastheer is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden