Onenigheid in Navo over Libië

Protesten in Bahrein na levenslange gevangenisstraf voor activisten

Libië
Binnen de Navo is onenigheid ontstaan over de militaire campagne ter bescherming van de burgers in Libië. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Franco Frattini stelt een wapenstilstand voor, de Fransen zijn daar fel tegen.

Frattini zei in het Italiaanse parlement dat een bestand de weg zou vrijmaken voor "politieke onderhandelingen" en voor "onmiddellijke humanitaire hulp". De minister wees op de recente missers van de Navo, die burgerslachtoffers tot gevolg hebben gehad. "Het is niet meer dan redelijk te vragen om gedetailleerde informatie over de precieze instructies die leidden tot zulke dramatische fouten," zei Frattini.

De Franse regering, die in maart het initiatief nam tot gewapend ingrijpen tegen het regime van Moammar Kadafi, wijst de suggestie van Frattini met verontwaardiging van de hand. "De coalitie was het er twee weken geleden nog volledig over eens dat de druk op Kadafi moet worden opgevoerd. Elke pauze zou hem in staat stellen tijd te winnen", aldus een woordvoerder.

De Afrikaanse Unie en de Arabische Liga dringen intussen ook aan op een bestand. "Men dacht dat het bombarderen niet meer dan vijftien dagen zou duren", zei Jean Ping, voorzitter van de Afrikaanse Unie. "Maar het is geëindigd in een impasse."

Bahrein
In Bahrein is het voor het eerst sinds maanden weer gekomen tot demonstraties, nadat gisteren acht sjiitische activisten werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Veertien anderen kregen straffen van twee tot vijftien jaar.

Na de vonnissen van de speciale veiligheidsrechtbank probeerden demonstranten het Manama-plein te bereiken, het plein dat het centrum was van protesten in februari en maart. De politie dreef hen met traangas uiteen.

De veroordeelde activisten, die opkwamen voor gelijke rechten voor sjiiten en voor democratische hervormingen, waren volgens de rechtbank allen leden van een groep die de soennitische monarchie omver wilde werpen.

Ze zouden bovendien hebben samengewerkt met een 'terreurorganisatie' die behoort tot 'een buitenlandse natie'. Daarmee verwees de rechtbank naar het sjiitische Iran, dat door de heersers van Bahrein van meet af aan is aangewezen als de kwade genius achter de protesten.

Onder degenen die levenslang kregen, bevinden zich zeker twee mensen met een Europees paspoort (Deens en Zweeds). Een derde veroordeelde, Hassan Moesjaima, was nog maar net in februari teruggekeerd uit ballingschap in Groot-Brittannië, nadat de Bahreinse autoriteiten eerdere aanklachten tegen hem hadden ingetrokken.

Volgens Nabiel Rajab, voorzitter van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten, is er sprake van "een politiek vonnis".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden