Onenigheid in Fatah over dialoog met Hamas

Pogingen de Palestijnse eenheid te herstellen zijn voorlopig gestrand op interne onenigheid in Fatah over het beleid van president Abbas.

Een Arabische poging om Fatah en Hamas weer met elkaar te verzoenen, is dit weekeinde uitgelopen op een uitwisseling van verwijten tussen vertegenwoordigers van beide bewegingen en vooral tussen Fatahleiders onderling.

Zondag leek het er nog op dat Hamas en Fatah overeen waren gekomen ’de dialoog’ te herstellen. Dat was al een iel resultaat, nadat ze het dagenlang niet eens hadden kunnen worden over een voorstel van de Jemenitische president, die als gastheer van de kemphanen fungeerde.

De islamitische Hamasbeweging won twee jaar geleden de parlementsverkiezingen en nam verleden jaar de macht over in Gaza, waarbij zij de troepen en aanhangers van Fatah en president Abbas verdreef. Sindsdien stelt Abbas dat hij pas bereid is met Hamas te praten als de situatie van voor de ’zwarte coup’ wordt hersteld, met andere woorden als Hamas zijn heerschappij over Gaza opgeeft.

Hamas zegt wel te willen praten over samenwerking in een nieuw op te richten regering, maar het wil zijn macht over Gaza behouden.

Zondag tekenden dan toch Azzam Ahmed van de Fatah samen met Moessa Aboe Marzoek, een Hamas-leider, de zogenoemde Verklaring van Sana. Daarin staat dat beide partijen het Jemenitische initiatief aanvaarden als raamwerk om de dialoog tussen beide bewegingen te hervatten om zo de situatie in de Palestijnse gebieden „te herstellen naar die van voor de incidenten in Gaza”.

Een nieuwe ronde van gesprekken zou vijf april beginnen.

Maar kort daarop, in een directe uitzending van de Arabische zender al-Jazeera, kreeg de Fatahgezant ervan langs van andere Fatahkopstukken: Hij zou op eigen houtje hebben gehandeld en, zonder overleg met president Abbas, het document hebben ondertekend. Abbas had het op dat moment te druk met de ontvangst van de Amerikaanse vice-president Dick Cheney en was even niet bereikbaar geweest.

Azzam Ahmed wierp daar tegen in dat hij de zegen van Abbas had gekregen.

De verwarring lijkt nog een teken voor de zwakke positie van president Abbas en groeiende onvrede binnen de Fatahleiding over de huidige koers. Abbas heeft gekozen voor overleg met Israël in de hoop nog voor het eind van dit jaar een principe-akkoord te bereiken. Die gesprekken hebben, voor zover bekend, tot nu toe weinig opgeleverd. En naar gelang die besprekingen steeds uitzichtlozer lijken, groeit de druk op Abbas om de eenheid in Palestijnse gelederen te herstellen.

Israël waarschuwde gisteren daarentegen dat elke verzoening met de Hamas-beweging het einde betekent van de Israëlisch-Palestijnse gesprekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden