'Oneerlijke concurrentie in de woningbouw'

VOORBURG (ANP) - Woningbouwcorporaties ontwikkelen met steun van de staat activiteiten die concurreren met de markt. Dat vindt de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN).

De belangenvereniging heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dat liet de IVBN donderdag weten.

De IVBN zegt dat woningbouwcorporaties zich op de ontwikkeling en het beheer richten van dure huurwoningen met prijzen van meer dan 500 euro per maand. ,,Daarmee begeven ze zich ver buiten hun oorspronkelijke doelgroep, namelijk inkomens tot ongeveer 25.000 euro, die voor huurtoeslag in aanmerking komen'', aldus de vereniging.

Marktsegmenten

De IVBN wil dat corporaties in hun boekhouding onderscheid maken tussen de activiteiten in het hogere en lagere marktsegment. ,,Deze verplichting geldt al vanaf 2002. Maar Nederlandse woningcorporaties voeren nog steeds geen gescheiden administratie'', aldus de vereniging. De IVBN wil dat woningbouwcorporaties hun activiteiten in het hogere segment afsplitsen.

De NMa liet weten de klacht te hebben ontvangen. ,,We nemen hem in behandeling. Over het algemeen kunnen klachten leiden tot een onderzoek, een rapport en eventueel een sanctie. Maar we moeten deze klacht eerst eens gaan bekijken'', liet een woordvoerster weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden