One of the boys

Onuitstaanbaar is ze, vanaf het eerste moment dat Hermelien Griffel de boeken van Harry Potter binnenstapt. In de Nederlandse vertaling is dat op bladzij 79. Ze moet dan een jaar of twaalf zijn, een keurige tandartsdochter met een bos krullerig bruin haar, iets te grote voortanden, een bazige stem en een buitengewoon bemoeizuchtig karakter.

Haar ambitie kent geen grenzen: al voor de eerste schooldag kent ze alle boeken uit haar hoofd. Wat moet dat worden, denken de hoofdpersonen Harry Potter en zijn kersverse vriend Ron Wemel, per trein op weg naar hun nieuwe school Zweinstein, hogeschool voor hekserij en hocuspocus. Zweinstein, oppervlakkig gezien een kostschool zoals er veel in Engeland zijn, heeft net als al die andere kostscholen verschillende afdelingen. Eén voor ijverige kinderen, één voor intriganten, één voor de dappersten en één voor de intellectuelen.

Iedereen die Hermelien heeft meegemaakt tijdens de treinreis hoopt dat ze op een andere afdeling komt. Op het eerste gezicht ligt het voor de hand dat Hermelien bij Ravenklauw wordt ingedeeld, bij de bollebozen, maar de schijfster van Harry Potter, Joanne Rowling, kent Hermelien goed genoeg om te weten dat ze bij Griffoendor hoort, waar de crème de la crème van Zweinstein zit: degenen met de meeste moed.

Want Hermelien is niet alleen onuitstaanbaar ijverig en slim, ze is ook dapper. Eigenlijk is ze dapperder dan Harry Potter, die niets te verliezen heeft en die dus weinig anders te doen staat dan nachtelijke strooptochten houden, monsters verslaan en tegen spinnen, trollen, driekoppige honden en enge tovenaars te vechten. Zijn ouders zijn toch dood, op school blinkt hij alleen uit in de sport zwerkbal en de oom en tante bij wie hij woont zijn zulke duffe, liefdeloze mensen dat hij in de wereld buiten Zweinstein niets te zoeken heeft.

Met Hermelien is het anders. Met haar hersenen en haar geheugen kan ze moeiteloos het lievelingetje van iedere leraar worden en ligt er een glanzende carrière voor haar open. Het enige wat op haar ouders aan te merken is, is dat ze dreuzels zijn, gewone mensen die niets van hekserij weten, maar voor de rest heeft het tandartsenechtpaar Hermelien een modelopvoeding gegeven, waarschijnlijk met Aerdenhout, Wassenaar of het Gooi als omgeving. Ze heeft geleerd zich altijd aan de regels te houden, haar huiswerk tot in de puntjes voor te bereiden, leraren te respecteren en altijd het belang van het collectief voor ogen te houden.

Met het overtreden van de regels van Zweinstein vergooit ze haar kansen en dat is ook wat ze Ron en Harry onophoudelijk voorhoudt. Ze is door haar gedrag wel echt een kind voor wie de eenzaamheid dreigt, want wat vriendschappen betreft is ze volkomen afhankelijk van haar omgeving, of daar toevallig iemand is die door haar schild van overijverige betweterigheid heen weet te kijken. In het begin levert ze onophoudelijk commentaar op de verboden tochten die Harry en Ron ondernemen, maar nadat ze zich een keer, gekleed in haar roze ochtendjas, per ongeluk buitengesloten heeft, gaat ze toch maar met hen mee, al kost het haar de grootste moeite, haar mond te houden. Wel let ze het beste op van alle drie en daarom levert zij een belangrijk aandeel aan de oplossing van een mysterie.

Van Harry en Ron leert ze iets wat haar ouders haar nooit hebben verteld: dat vriendschap belangrijker is dan je aan de regels houden. IJverig als ze is, past Hermelien dit nieuwe inzicht vaak toe. Ondanks de avonturen met Harry en Ron blijft Hermelien wel een boekenwurm, die al haar inspiratie en informatie uit de bibliotheek haalt. Ze is een hoofdmens, dat eerst ergens over moet nadenken voor ze tot actie komt, anders dan Harry Potter, die helemaal nergens over nadenkt, maar die zijn gevoel volgt en steeds voor hij het weet de gevaarlijkste dingen doet.

Hermelien doet dan ook niet aan sport, maar let wel goed op wanneer ze op de tribune zit. Ze steekt zelfs een keer de kleren van een professor in brand, om zo Harry te redden. Logica is haar terrein en van zweverigheid moet Hermelien helemaal niets hebben. Ze saboteert openlijk de lessen van het fenomeen professor Zwamdrift, de in wierookwolken gehulde docente in waarzeggerij. Kletsika, vindt Hermelien en verlaat het lokaal.

Maatschappelijk gezien ontwikkelt ze zich wel. Na zevenhonderd bladzijden begint ze een actiegroep ter verbetering van de positie van huiselfen, een soort slaven. Maar ook daarin is ze zo drammerig dat ze iedereen tot wanhoop drijft.

Hoewel Hermelien als type echt meisjesachtig is, met haar ijver en haar correcte gedrag, is ze binnen het drietal one of the boys. Dat verandert pas in deel 4. Ze is dan zestien, en op weg naar een schoolbal. Het valt Harry Potter nu pas op hoe aantrekkelijk ze is. Ze heeft iets met haar haar gedaan, ze heeft iets moois aan en, omdat ze ook een beetje ijdel is, haar iets te grote voortanden wat laten verkleinen, toen die door omstandigheden toch onder tovenaarsbehandeling waren. Maar ze danst met Harry's tegenstander in de schoolcompetitie, en dat neemt Ron haar kwalijk.

Het wordt de zoveelste ruzie tussen Ron en Hermelien en in die ruzies slingeren ze elkaar allerlei waarheden naar het hoofd. Hermeliens grief is duidelijk: ze is gekwetst dat Ron en Harry haar niet gevraagd hebben voor het bal. Zij is toch hun beste vriendin? De jongens slaan zich voor hun kop. Het is niet bij ze opgekomen dat Hermelien ook gewoon een meisje is dat bang is om over te schieten en dat daarom graag gevraagd wil worden. En niet op het allerlaatste moment, omdat de andere meisjes op zijn, bijt ze hen nog toe. Ook in het inzicht in de veranderde verhoudingen is ze de jongens de baas.

Ze kan het ver schoppen, die Hermelien. Misschien wordt ze nog wel eens minister, of professor, of, dat ligt het meest voor de hand, de baas van Zweinstein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden