Onduidelijkheid over eigen bijdragen medicijnen

De medicijnlijn die het ministerie van volksgezondheid heeft geopend, wordt compleet platgebeld. De inmiddels tachtig mensen die klaar zitten (op nummer 0800-1100) om vragen te beantwoorden, verwerken gezamenlijk zo'n 1600 telefoontjes per uur.

Geen wonder. De onduidelijkheid over de eigen bijdragen die patiënten sinds maandag moeten betalen, is groot. Gisteren stuurde het ministerie dan toch de definitieve lijst - liefst 860 artikelen lang - naar de apothekersorganisatie KNMP. Die zette haar op Internet (www.knmp.nl).

Tussentijdse wijzigingen en onjuistheden zijn nog altijd niet uitgesloten, aldus de KNMP. De lijst gaat bovendien maar een maand mee.

Eind februari komt de overheid wederom met enkele wijzigingen. Ook zullen de fabrikanten hun prijzen nog verder bijstellen. En een lagere prijs betekent minder, of helemaal niet meer bijbetalen.

DE LIJST

De lijst is een beetje een doolhof. Veel geneesmiddelen staan er talloze malen op. Omdat de dosis verschilt, of het aantal pillen per verpakking. En ook al zijn verpakking, dosis en hoeveelheid precies hetzelfde, dan nog kunnen de eigen bijdragen verschillen.

In die gevallen betreft het vrijwel zeker parallelle import: een uit bijvoorbeeld Griekenland geimporteerde pil is soms goedkoper dan precies dezelfde pil, maar dan in Nederland geproduceerd.

Dat betekent dat voor eenzelfde geneesmiddel in de ene apotheek soms meer moet worden bijbetaald dan in de andere, afhankelijk van waar de apotheker inkoopt.

Informeren bij verschillende apothekers kan lonen, maar rijk word je er niet van. Het gaat om dubbeltjes of hooguit een paar gulden verschil.

Valt te verwachten dat apothekers met de verschuldigde eigen bijdragen gaan stunten? De KNMP-woordvoerster moet er hartelijk om lachen. “In principe kan alles. Maar ik denk niet dat de apothekers op die toer willen gaan. Het past niet in hun profiel.” En dat profiel is zorgverlener, niet koopman. Wel zijn er apothekers die de eigen bijdrage voor hun rekening nemen, tenminste als het om heel kleine bedragen gaat. Dat is wel zo makkelijk en ook nog eens klantvriendelijker.

DE BREUKGLEUF

Het farmaceutische bedrijf MSD blijft intussen trots zijn eigen slimmigheden rondbazuinen. Via advertenties en ingezonden brieven in de dagbladen meldt de fabrikant dat gebruikers van tabletten 10 mg Zocor (een cholesterol verlagend middel) aan bijbetaling ontkomen, doordat MSD nu 20 mg tabletten met een 'breukgleuf' in de handel brengt.

Vervolgens heeft MSD marktonderzoeksbureau Nipo laten onderzoeken wat de Nederlander hiervan vindt. Wat blijkt: 55 % van de geënquêteerden vindt de breukgleuf een 'elegante oplossing'.

Bewoordingen waar ze niet zelf op kwamen, leert navraag bij het Nipo. Het betrof standaard-antwoord b. En wat MSD er evenmin bij heeft gezegd, is dat maar liefst 37 procent van de Nederlanders de introductie van de deelbare pil heel anders beoordeelt.

Zij vulden antwoord c in: 'omzeilen van het beleid van de minister'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden