Onduidelijkheid over deal tussen Australië en VS

De Amerikaanse beambten die op Nauru en Manus onderzoeken welke vluchtelingen eventueel voor hervestiging in de Verenigde Staten in aanmerking komen, hebben hun werk gestopt. Dat heeft de Australische minister Peter Dutton gisteren bevestigd. Of en wanneer ze hun werk weer zullen oppakken is onduidelijk.


Op de twee eilanden in de Stille Oceaan zitten zo'n 2000 vluchtelingen die daar door Australië naartoe zijn gestuurd. Het is onderdeel van het strenge Australische asielbeleid. Asielzoekers die Australische wateren in varen, worden rechtstreeks naar de twee eilanden overgebracht. De omstandigheden waaronder ze worden opgevangen zijn zwaar, ook om anderen te ontmoedigen de tocht naar het land te ondernemen.


Er komen nauwelijks meer nieuwe vluchtelingen aan maar het is onduidelijk wat er met de 2000 mensen gaat gebeuren die daar soms al jaren wonen onder zware omstandigheden. De vorige Amerikaanse president Obama beloofde afgelopen november er maximaal 1250 op te nemen. In ruil daarvoor zou Australië hebben toegezegd vluchtelingen uit El Salvador, Guatemala en Honduras op te nemen. "Een domme deal", noemde Donald Trump de overeenkomst die zijn voorganger sloot. Maar of hij zich niettemin aan de gemaakte afspraak wil houden is nog altijd ongewis. het onderwerp kwam ter sprake tijdens een telefoongesprek met de Australische premier Turnbull. Over wat er is gezegd kwamen verschillende versies naar buiten, maar een ontspannen telefoontje was het in elk geval niet.


De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, vergrootte de verwarring nog verder door wisselende berichten naar buiten te brengen. De president zal zich aan zijn woord houden, zei hij eerst, maar de vluchtelingen zullen wel "extreem worden doorgelicht". Om tijdens een latere persconferentie te benadrukken dat de president "extreem teleurgesteld is over de overeenkomst en die opnieuw wil gaan bekijken."


De Australische minister Dutton zei er op te vertrouwen dat er snel nieuwe Amerikaanse beambten naar de eilanden in de Stille Oceaan zullen komen om de overeenkomst uit te voeren, zo zei hij tegen de BBC.


"We willen dat de vluchtelingen zo snel mogelijk Nauru en Manus verlaten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden