Update

Onduidelijkheid over bouw kolencentrale Eemshaven

De kolencentrale in aanbouw in de Eemshaven. © ANP Beeld
De kolencentrale in aanbouw in de Eemshaven. © ANP

De Raad van State heeft de vergunningen vernietigd voor de kolengestookte elektriciteitscentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven. Dat meldt de Raad van State vandaag.

Het gaat om vergunningen die de toenmalige minister van Landbouw en de colleges van gedeputeerde staten van Friesland en Groningen in 2008 hadden verleend.

Volgens het rechtscollege is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen voor onder meer de Waddenzee en de Duitse Waddeneilanden. Voor de Nederlandse Waddeneilanden was dit wel goed onderzocht. De minister en de provinciebesturen moeten daarom bij eventuele nieuwe vergunningen beter onderzoeken wat de gevolgen zijn van de uitstoot van stikstof voor een aantal Duitse Waddeneilanden.

Ook zullen zij beter moeten motiveren waarom de koelwaterlozingen niet schadelijk zijn voor enkele vissoorten in het gebied. Verder zullen de minister en de provinciebesturen beter moeten beargumenteren waarom volgens hen het energiebedrijf kan voldoen aan de eis dat op de grens van het beschermde natuurgebied de Waddenzee geen licht afkomstig van de kolencentrale zichtbaar is.

Vaargeul
De Raad van State deed vandaag ook uitspraak over de verruiming van de vaargeul van de vaarweg Eemshaven-Noordzee. Ook deze vergunningen heeft de RVS vernietigd. De Raad van State is van oordeel dat de bouw en exploitatie van de kolencentrale en de uitbreiding en verdieping van de Eemshaven 'zodanig met elkaar zijn verbonden dat deze als één project voor de beoordeling van de vergunningplicht op grond van de Natuurbeschermingswet moeten worden gezien'.

Bouw op losse schroeven
Wat de uitspraak precies betekent voor de bouw van de centrale, is nog onduidelijk. Er wordt al 3 jaar aan gebouwd. De centrale moet de grootste van Nederland moet worden en kost 2,6 miljard euro.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden