Onduidelijk hoeveel mensen in Kosovo op drift en in gevaar zijn

PRISTINA, BELGRADO (Reuters, AFP) - Van de 450 Albanese mannen uit Kosovo die dit weekeinde door de Servische politie gevangen genomen werden, is de grote meerderheid weer vrijgelaten. Albanese bronnen meldden dat zestig van de 450 nog worden vastgehouden. Sommige vrijgelatenen zeggen dat ze tijdens de ondervraging met stokken geslagen zijn.

De Servische president Milosevic beloofde gisteren vertegenwoordigers van het Internationale Rode Kruis toegang te geven tot plaatsen waar Albanese mannen in Kosovo worden vastgehouden. Hij denkt nog na over de vraag of hij onafhankelijke forensische experts zal toelaten tot vermoede massagraven en plekken waar, volgens vluchtelingen, massa-executies onder Albanese inwoners van Kosovo hebben plaatsgevonden. Dat was gisteren president Milosevic' antwoord aan de Amerikaanse onder-minister voor mensenrechten, John Shattuck, en ex-senator Bob Dole. De twee mensenrechten-afgezanten uit Washington zochten Milosevic in Belgrado op na een weekeinde fact-finding in Kosovo.

De Amerikanen spraken zondag van een 'humanitaire catastrofe in de maak' en beschuldigden de Serviërs van grootschalige schendingen van de mensenrechten. Ná het gesprek met Milosevic zei Shattuck dat de ontmoeting 'niets bemoedigends' had opgeleverd. Volgens de onderminister heeft Milosevic wel vaker beloofd mee te werken aan het bestrijden en blootleggen van mensenrechtenschendingen, zonder resultaat.

De Amerikaanse zorg geldt niet alleen gevangenen in Kosovo maar ook de vluchtelingen die voor beschietingen en geweld op de loop zijn gegaan en nu op drift zijn, zonder verblijfplaats. Volgens sommige buitenlandse hulporganisaties zou het om 180 000 tot 200 000 mensen gaan. Milosevic bestrijdt dat met klem: Er zouden slechts 16 000 vluchtelingen in de open lucht verblijven. Hulporganisaties hebben zowel de regering in Belgrado als het Kosovo bevrijdingsleger UCK opgeroepen de strijd te staken, zodat de vluchtelingen vóór de winter naar hun huizen kunnen terugkeren.

De 15 000 Kosovo-Albanezen die in het noorden van Albanië hun toevlucht hebben gezocht, kunnen daar niet allemaal blijven. De Albanese regering gaat proberen een paar duizend vluchtelingen over te brengen naar de kust, waar het minder koud is en veiliger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden