Onderzoek

Sylvain Ephimenco (Jorgen Caris)

Ik keek naar de voormalige kampioen, zwoegend in de 19de etappe voor een zesde plaats in gezelschap van tweedegarnituurrenners, luisterde naar de obligate commentaren op tv en huiverde.

Wat als Lance Armstrong niet het krankzinnige initiatief had genomen om als vergane glorie tussen de groene blaadjes terug te keren? Waarom Armstrong dit risico nam, is nagenoeg bekend: vers geld voor zijn ondoorzichtige kluwen van vennootschappen die allemaal in de Lance Armstrong Foundation (LAF) uitmonden. LAF heeft nu al een kapitaal aan bezittingen dat de 75 miljoen dollars nadert. Zeker, voor het goede doel, maar ook met een enorme post aan onkosten die de Amerikaanse overheid al heeft geïnspireerd tot enkele waarschuwingen.

Naar het schijnt, wil Lance Armstrong op het gebied van gezondheid en de strijd tegen kanker een soort goeroe worden. Maar straks wordt hij misschien het onderwerp van een van de grootste sport- en gezondheidsschandalen uit de moderne geschiedenis.

Als de man die zeven keer de Tour won niet was teruggekeerd, had hij in de schaduw van zijn vergaarde gele truien van een rustig leven kunnen genieten. Maar met zijn herintreding heeft Armstrong uit eigen beweging een helse machine in beweging gezet. Het ressentiment van oud-ploeggenoot Landis, die hem nu van doping beschuldigt, was anders vanzelf gedoofd. En van het federale onderzoek dat de Amerikaanse pitbull en dopingjager Jeff Novitzky heeft gestart, was geen sprake geweest.

Wie gaat nu een oud-kampioen die vijf jaar eerder is gestopt met oude stinkende koeien confronteren? Maar nu Armstrong zichzelf op het wereldtoneel van de topsport heeft gelanceerd, is hij een aantrekkelijk doelwit geworden. Een federaal onderzoek is iets anders dan een artikel in een krant. De getuigen die nu worden opgeroepen om de vermoede dopingpraktijken van de kampioen uit te lichten, zullen zich twee keer bedenken alvorens ingestudeerde leugens te debiteren. Ze weten allemaal dat de ooit beroemde sprintster Marion Jones door dezelfde onderzoeker Novitzky wegens meineed naar het cachot is gestuurd.

Als Lance Armstrong daadwerkelijk de bedrieger is die al die beschuldigingen doen vermoeden, dan zal het onderzoek dit vrij gemakkelijk kunnen bewijzen. In de beginjaren van de Tour speelden enkele renners vals door stiekem met fiets en al op de trein te stappen. Maar dit is een peuleschil vergeleken met zeven keer de grootste en rijkste wielerronde ter wereld winnen door zeven keer te bedriegen. Dan valt niet alleen een man, maar ook een heel instituut door de mand.

Daarbij komt een ander ethisch aspect in zicht. Armstrong was een kankerpatiënt. Hij bouwde zijn reputatie rond zijn genezing en sportieve wederopstanding. Maar als blijkt dat de ex-patiënt zijn lichaam vol met gif heeft gestopt om concurrenten sneller af te zijn, dan zitten we in een drama van ongekende omvang. Dan kan hij deze week de Tour voor de achtste keer winnen, maar is zijn plaats in de geschiedenisboeken niet te benijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden