Marengo-proces

Onderzoeksrechter in Marengo-proces trekt zich terug vanwege ‘onaanvaardbare bejegening’ door advocaten

Een beveiligde auto arriveert bij de extra beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol voor de tussentijdse zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum.  Beeld ANP
Een beveiligde auto arriveert bij de extra beveiligde zaal van de rechtbank op Schiphol voor de tussentijdse zitting in de rechtszaak rondom de moord op advocaat Derk Wiersum.Beeld ANP

Een onderzoeksrechter in het omvangrijke liquidatieonderzoek Marengo tegen Ridouan T. en zestien medeverdachten trekt zich terug vanwege de ‘onaanvaardbare bejegening’ door advocaten. Een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam bevestigt berichtgeving van Het Parool hierover.

De krant citeert uit de brief die de onderzoeksrechter schreef aan de rechtbank. “Bepaalde uitlatingen van sommige raadslieden gaan naar mijn oordeel alle normen van fatsoen te buiten”, aldus de rechter-commissaris. “Waar de een misschien zal zeggen dat het slechts woorden zijn, vind ik een dergelijke bejegening onaanvaardbaar in de zakelijke omgang tussen rechters, advocaten en officieren van justitie.”

2 oktober liet de onderzoeksrechter de rechtbank weten dat ze niet meer verder wil, omdat advocaten eerder “op een voor mij ongekend harde wijze hun afkeuring” hebben geuit over haar opereren. Ze denkt niet dat nieuwe verhoren nog “zullen bijdragen aan de waarheidsvinding”, maar vreest dat het steeds zal gaan over “uitingen van opvattingen over mijn functioneren en discussies over mijn beslissingen”.

Vertraging

Het is onduidelijk hoeveel vertraging het Marengo-proces hierdoor oploopt. De onderzoeksrechter geeft de rechtbank in overweging zelf de verhoren te doen of anders maar een of meer nieuwe onderzoeksrechter(s) in te schakelen. Het strafproces Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Eind vorig jaar werd hoofdverdachte Ridouan T. t in Dubai. Het proces is nog in de voorbereidende fase, eind deze maand zijn nieuwe zittingen gepland.

Advocaat Nico Meijering voelde zich eerder onheus bejegend door een van de onderzoeksrechters en deed een wrakingsverzoek omdat hij vooringenomenheid bespeurde. De wrakingskamer van de rechtbank kon geen vooringenomenheid vaststellen. In een reactie in Het Parool geven Meijering en zijn kantoorgenoot Christian Flokstra aan dat zij de stap van de rechter-commissaris niet te begrijpen en onterecht te vinden. “Wij betreuren het zeer dat de rechter-commissaris met deze brief vol persoonlijke en ongefundeerde grieven richting raadslieden afscheid heeft genomen van het Marengo-proces. Dat is onnodig en past een rechter-commissaris niet.”

Lees ook:

De rechtbank beslist: onderzoeksrechters in het Marengo-proces mogen aanblijven

De Amsterdamse rechtbank heeft het verzoek om wraking van twee onderzoeksrechters in liquidatieproces Marengo afgewezen.

‘Het Marengo-proces gaat over liquidaties, maar ook over de verdediging van de rechtsstaat’

De emoties liepen hoog op tijdens de laatste reeks zittingen van het Marengo-proces. In de liquidatiezaak staan het OM en de advocaten van de verdachten lijnrecht tegenover elkaar.

Waar gaat het Marengo-onderzoek over?

Nabil B. is de kroongetuige in het Marengo-onderzoek. Waar draait dit onderzoek ook alweer om? Een tijdlijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden