Onderzoeksrechter betrekt nu ook Tapie bij omkoopschandaal

PARIJS (AFP) - Bernard Tapie, voorzitter van Olympique Marseille, is door de Franse justitie verhoord in de zaak-MarseilleValenciennes. De oud-minister uit de socialistische regering is door onderzoeksrechter Beffy uit Valenciennes ondervraagd. Niet als verdachte, maar als getuige in de mogelijke omkopingszaak rond de op 20 mei gespeelde wedstrijd Valenciennes-Marseille (0-1).

Volgens officier van justitie Eric de Montgolfier is Jean-Pierre Bernes niet het enige bestuurslid van Olympique Marseille dat betrokken is bij de mogelijke omkopingszaak. Tapie kan niet als verdachte gehoord worden. Als parlementarier geniet hij onschendbaarheid, die eerst door de Assemblee nationale zou moeten worden opgeheven.

De Franse voetbalbond heeft gisteren, tijdens een buitengewone vergadering van de liga, besloten dat er voor de aanvang van het seizoen op 24 juli geen strafmaatregelen genomen zullen worden. Noel le Graet, de voorzitter van de Liga vertelde dat het onderzoek in handen van de rechters is en dat de justitie de gelegenheid en de tijd moet hebben haar werk te doen. “Aan de andere kant moeten de twintig verenigingen uit de eerste divisie ook de gelegenheid hebben zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen, opdat de competitie zich onder goede omstandigheden kan ontwikkelen.”

Le Graet liet wel doorschemeren dat het beter zou zijn, als de vier betrokken spelers (Glassmann, Burruchaga en Robert van Valenciennes en Eydelie van Marseille) voorlopig geen spelerslicentie voor het nieuwe seizoen zouden aanvragen.

De Franse justitie heeft een opsporingsbevel uitgevaardigd voor Christine Eydelie, de echtgenote van de speler van Marseille. Mevrouw Eydelie is kort nadat haar man zich vrijwllig heeft gemeld bij onderzoeksrechter Beffy in Valenciennes verdwenen.

Bernard Beffy is dinsdag in Parijs op bezoek geweest bij Bernard Tapie in diens kantoor van 'Bernard Tapie Finances'. Beffy had van de oudtrainer van Valenciennes Boro Primorac de klacht gekregen dat de oud-minister hem in verband met de wedstrijd tussen hun beider clubs had verzocht een valse getuigenis af te leggen. Hem was verzocht, tegen vergoeding, de schuld van de omkopingszaak op zich te nemen.

De advocaat van Primorac, mr. Jean-Jacques Bertrand, heeft verklaard dat het contact tussen zijn client en Olympique Marseille was gelegd door een heer die zich voorstelde als Noel en die hem tijdens een lunch in een restaurant aan de Champs Elysees een bedrag van 180 000 gulden had geboden. Daarna zouden beiden naar het in de buurt gelegen kantoor van Tapie zijn gegaan voor een gesprek met de voorzitter van Marseille. Tapie heeft tegenover rechter Beffy ontkend Boro Primorac na 20 mei ontmoet te hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden