Onderzoeksraad vindt Jeugdzorg te afwachtend

den haag – - Medewerkers van jeugdzorg wachten te lang met ingrijpen als er signalen zijn dat een kind is mishandeld. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een studie naar de aanpak van kindermishandeling. Volgens de onderzoekers zetten medewerkers van jeugdzorg te lang in op samenwerking met de ouders bij vermoedens van kindermishandeling. Daardoor komt de rol van de overheid, die volgens internationale verdragen verantwoordelijk is voor de veiligheid van kinderen, onvoldoende uit de verf.

Als jeugdzorg zover is om actie te ondernemen, ontstaat er volgens de raad een ander probleem: maatschappelijk werkers, onderwijzers en behandelaars uit de geestelijke gezondheidszorg zijn niet verplicht mee te werken aan onderzoek naar de situatie binnen het gezin. Zij hebben wel kennis over de ouders of kinderen die van belang kan zijn bij het bepalen van de risico’s die een kind loopt. Ook als in ernstige gevallen een kind onder toezicht van de staat is gesteld, zijn professionals rond het kind nog steeds niet verplicht informatie te vertrekken.

De raad vindt dat jeugdzorgmedewerkers betere instrumenten moeten krijgen om hun werk te doen. Ze moeten zo veel mogelijk informatie over het kind en gezin kunnen verzamelen, en minder afhankelijk worden van de relatie met de ouders. Ook zou jeugdzorg meer deskundigen moeten inschakelen om forensisch-medisch onderzoek te doen naar de oorzaak van letsel als dat bij kinderen wordt aangetroffen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bestudeerde voor het onderzoek 27 gevallen van kindermishandeling die fataal of bijna fataal afliepen. Een woordvoerster van Jeugdzorg Nederland, de belangenorganisatie van de Bureaus Jeugdzorg, bestrijdt dat de medewerkers te lang wachten met ingrijpen. „Bij jeugdzorg staat het kind altijd centraal.” De andere punten onderschrijft de organisatie. „Wij hebben twee jaar geleden aan de toenmalige minister voor Jeugd en Gezin gevraagd de wet te veranderen zodat andere hulpverleners verplicht informatie over het kind en zijn gezin moeten doorgeven. Dat is toen niet gebeurd.”

Volgens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (volksgezondheid) kunnen de aanbevelingen van de raad verbeteringen die volgens haar in gang zijn gezet, aanscherpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden