Onderzoeksraad start onderzoek naar besmette eieren-schandaal

Beeld BELGA

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stelt een onderzoek in naar het schandaal rondom de met fipronil besmette eieren. De Onderzoeksraad wil nagaan waarom het bestrijdingsmiddel niet eerder is opgemerkt en wat de rol van de pluimveesector en de overheid daarbij geweest is.

In de eieren van meer dan honderd Nederlandse pluimveebedrijven is inmiddels het giftige bestrijdingsmiddel fipronil aangetroffen. Fipronil is een bestrijdingsmiddel dat onder andere ingezet wordt tegen bloedluis. Bij een inname over langere tijd kan de fipronil zorgen voor schade aan de lever en schildklier, en ook effect hebben op het zenuwstelstel. De stof is, anders dan veel mensen denken, niet kankerverwekkend.

In sommige gevallen was er door de eieren volgens de NVWA zelfs sprake van een acuut gevaar voor de volksgezondheid bij consumptie. Verschillende supermarkten hebben die daarop uit de schappen gehaald.

Sector

De OVV kijkt in het onderzoek onder meer naar de rol van de sector zelf, de overheid en toezichthouder NVWA. Ook de wijze waarop de consument is geïnformeerd over de risico's van fipronil wordt in het onderzoek meegenomen. 

Het onderzoek richt zich niet direct op de vraag hoe groot het acute risico van fipronil in de voedselketen is, stelt de OVV in een reactie op het aangekondigde onderzoek op haar website, maar wel op hoe het Nederlandse voedselveiligheidssysteem functioneert. Onderzoeken van de raad zijn gericht op het verbeteren van de veiligheid en gaan niet in op schuld of aansprakelijkheid.

Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog niet duidelijk. Doorgaans ligt een onderzoeksrapport er binnen een jaar, schrijft de Onderzoeksraad.

België

In België is bij een van de 'verdachte' pluimveebedrijven toch een te hoge concentratie fipronil aangetroffen, meldt het het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dinsdag. Het bedrijf in kwestie lag al sinds 18 juli stil vanwege de aanwezigheid van de gifstof, maar die was vooralsnog onder de vastgestelde Europese veiligheidsnorm. Nu blijkt uit nieuwe monsters dat met 0,92 fipronil mg per kilo de grens van 0,72 fors is overschreden.

Het bedrijf liet zelf een tegenanalyse uitvoeren. Het FAVV en het betrokken laboratorium onderzoeken nu hoe het verschil zo groot kan zijn. De besmette eieren hebben volgens het FAVV 'in principe de consument niet bereikt'.

Het agentschap zegt de Europese Commissie te hebben ingelicht. Het FAVV ligt onder vuur vanwege de gebrekkige communicatie over de problemen met de eieren. Brussel onderzoekt of België wel tijdig aan de bel heeft getrokken. Dat gebeurde pas op 20 juli.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden