Onderzoeksmissie hoopt nog voor de winter terug te keren

Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp gaf vandaag tekst en uitleg aan de Tweede Kamer bij de beëindiging van de onderzoeksmissie in Oost-Oekraïne.Beeld anp

"Als we het zoekwerk voor de winter nog kunnen eindigen zou dat mooi zijn." Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp vandaag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Het onderzoek naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen in het rampgebied waar MH17 is neergekomen werd vorige week afgebroken. Het risico werd te groot, zo blijkt uit het verslag van Middendorp.

Leden van de missie moesten de laatste dagen soms ook dekking zoeken voor mortier- en geweervuur. Het gevoel bestond dat het vuur ook daadwerkelijk tegen hen gericht was, zei Middendorp. Daar kwam nog bij dat Nederland alleen in het zuidelijk deel van het gebied kon komen; het noorden was onbereikbaar.

Kleine teams van experts zijn achtergebleven in Kiev en Charkov. Zij gaan mondjesmaat verder met het onderzoekswerk. Nederland hoopt ook dat de plaatselijke bevolking in het rampgebied menselijke resten en spullen van de slachtoffers vindt, en die inlevert.

De veiligheidssituatie wordt nu continu in de gaten gehouden. Zodra het veiliger is zullen de experts terugkeren. Hopelijk voor de winter, anders daarna, aldus Middendorp. Vanaf oktober wordt het zoeken onmogelijk, het weer wordt dan te slecht.

Russische troepenopbouw
Naast de gevechten tussen het Oekraïense leger en de Russische separatisten in het oosten van Oekraïne was ook de Russische troepenopbouw aan de grens een reden om de missie in het rampgebied af te breken. Dat zei Wim Geerts, directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, tijdens dezelfde briefing.

Volgens Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zijn Russische troepen ook al actief op Oekraïens grondgebied. Russische troepen zouden onder andere Oekraïense troepen vanuit Rusland beschieten met artillerie. Hij sprak over een actieve en openlijke ondersteuning van de separatisten door het Russische leger, dat bezig is 'dagelijks de grenzen op te rekken van hoe ver ze daarmee kunnen gaan'.

Ook de OVSE kreeg steeds meer aarzelingen over de missie en de zorg over mogelijke nieuwe gijzelingen nam toe. Australië en de OVSE twijfelden ook over voortzetting van de missie. Zonder de Australiërs zou het voor Nederland niet verantwoord zijn door te gaan, aldus Geerts.

'Identificatie slachtoffers verloopt snel'
De identificatie van de slachtoffers van de vliegramp verloopt nu relatief snel. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verwacht dat op 20 augustus DNA-profielen zijn vastgesteld van al het menselijk materiaal dat is gevonden in Oekraïne. Daarna kan het instituut verder met de matching van het DNA, zodat de identiteit van de personen van wie resten zijn gevonden duidelijk wordt. Dat zei politiebaas Gerard Bouman tegen de Tweede Kamer.

Hij gaat ervan uit dat de meeste resten en bezittingen van de slachtoffers inmiddels zijn gevonden en naar Nederland gebracht. Volgens Bouman zijn alle gebieden waar wrakstukken zijn neergekomen, doorzocht. Dat gebeurde alleen niet door ons, zei Bouman. Zeker 800 mensen uit de regio hebben de gebieden volgens hem massaal doorzocht. Daarbij is verder nog weinig materiaal gevonden, zodat ervan uitgegaan wordt dat de meeste resten en bezittingen al in Nederland zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden