Onderzoekers zijn niet welkom in de moskee

De El Islam Moskee aan de Haagse Van der Vennestraat heeft alle medewerking beloofd. ( FOTO JOÿL VAN HOUDT) Beeld Jo‘l van Houdt
De El Islam Moskee aan de Haagse Van der Vennestraat heeft alle medewerking beloofd. ( FOTO JOÿL VAN HOUDT)Beeld Jo‘l van Houdt

den haag – - Een onderzoek naar omstreden koranscholen in Amsterdam (El Ouma) en Tilburg (van vader en zoon Salam), dat vorig jaar werd aangekondigd, komt niet van de grond. De onderzoekers zijn niet welkom.

Van onze verslaggever

Onderzoekster Trees Pels van het Verwey-Jonker Instituut wil bij de moskeeën het pedagogisch klimaat tegen het licht houden. De opdracht, van minister Van der Laan van integratie, dankt het instituut echter aan verhalen over kindermishandeling tijdens koranlessen, bij moskeebesturen geen goede binnenkomer.

Tot het onderzoek werd besloten na klachten van Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Slotervaart. Hij vertelde vorig jaar juni in deze krant over lijfstraffen op weekendscholen. En over ’achterlijk onderwijs’: lessen waarin kinderen een afkeer van de westerse maatschappij wordt aangepraat.

„Dit is niet alleen een probleem in Slotervaart, maar in heel Nederland”, zo reageert Marcouch op de Haagse actualiteit. „En niet alleen nu, maar al dertig jaar. Er zijn hele generaties moslims in Nederland grootgebracht met dit achterlijke godsdienstonderwijs. Daarom doen de ouders ook geen aangifte, ze zijn zelf zo gevormd. Leraren die mishandelen moeten worden vervolgd. En er moeten alternatieven komen voor de koranscholen.”

Marcouch wil als alternatief islamonderwijs op openbare basisscholen in Slotervaart, die vooral moslimleerlingen hebben. De mogelijkheid van godsdienstonderwijs bestaat wetelijk. Katholieke en protestantse ouders doen er wel een beroep op, islamitische ouders nauwelijks. Onderzoekers van de Vrije Universiteit kijken, in opdracht van het stadsdeel, naar de behoefte van ouders en de mogelijkheden.

(Trouw) Beeld Jo‘l van Houdt
(Trouw)Beeld Jo‘l van Houdt
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden