Onderzoekers verbijsterd door beslissing te stoppen met Europees onderzoeksproject

De Dubble in Grenoble.Beeld ESRF

Het is een prachtig meetinstrument met röntgenstralen dat al twintig jaar naar tevredenheid draait, maar Nederland wil er niet meer aan meebetalen. De Europese partners zijn verbijsterd.

Het gaat om de Dubble – DUtch-Belgian BeamLinE – een apparaat waarin met intense bundels röntgenstraling fundamenteel onderzoek wordt gedaan naar dode en levende materie. De Nederlandse onderzoeksfinancier NWO betaalde altijd 70 procent van de kosten, haar Vlaamse evenknie FWO 30 procent. In ruil daarvoor kunnen Nederlandse en Vlaamse onderzoekers het instrument gebruiken in diezelfde verhouding en met voorrang op onderzoekers uit andere Europese landen.

Dubble is onderdeel van ESRF, de deeltjesversneller in Grenoble, die ook de röntgenstraling levert. NWO, dat onderzoek financiert met overheidsgeld, betaalt op dit moment 1 miljoen per jaar aan Dubble. De onderzoeksfinancier wilde dat terugbrengen tot de helft en vroeg universiteiten om een half miljoen per jaar bij te dragen. Dat bleek niet mogelijk. NWO trekt daaruit de conclusie dat er onvoldoende draagvlak is voor verdere deelname aan Dubble.

Bovendien zou sluiting van Dubble geen ‘existentiële problemen’ veroorzaken voor de Nederlandse onderzoekers. Dat concludeert NWO uit een evaluatie.

Dubble wordt op dit moment gereviseerd en verbeterd. NWO heeft daarvoor nog geen jaar geleden 1,5 miljoen uitgetrokken, de Vlaamse FWO 3 miljoen; omvangrijke investeringen in een faciliteit waarvan het onzeker is of die überhaupt gaat draaien. De door Nederland toegezegde investeringen lopen tot eind 2021, daarna is het einde verhaal, meldt NWO. Europese partners en Nederlandse onderzoekers reageren verbaasd.

Lees ook:

Een miljard euro, voor wetenschappelijk toptalent én voor teamwetenschap

NWO, de organisatie die het wetenschapsbudget van de overheid verdeelt, presenteert zijn nieuwe strategie. Een interview met voorzitter Stan Gielen: heeft hij wel een duidelijke koers?

Slimme computer schiet fysici te hulp: ‘Dit is het speelgoed van de toekomst’

De speurtocht van fysici naar nieuwe deeltjes lijkt vast te lopen. Het speelveld is te groot voor de mens, zegt de Nijmeegse fysicus Sascha Caron. De computer moet het overnemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden