Onderzoekers met marine naar vulkaaneiland Jan Mayen

Onderzoekers van het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Poolinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen gaan volgende maand op uitnodiging van de Nederlandse marine op expeditie naar het eiland Jan Mayen. Het onderzoek richt zich op archeologie en biologie. De Groningers gaan erheen met het gloednieuwe patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland.

Jan Mayen ligt 600 kilometer ten noorden van IJsland en 500 kilometer ten oosten van Groenland. Het vulkaaneiland is 400 jaar geleden ontdekt door Jan Jacobsz Mayen, een walvisvaarder uit Amsterdam. Op het eiland liggen resten van zeventiende eeuwse Nederlandse walvisvaart.

Archeoloog Louwrens Hacquebord van de universiteit in Groningen en bioloog Kees Camphuysen (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) hebben dertig jaar geleden voor het Arctisch Centrum al onderzoek gedaan op Jan Mayen. De onderzoekers willen de complete beschrijvingen die toen (in 1983) zijn gemaakt vergelijken met de huidige archeologische en biologische waarden op het eiland. Daarnaast zal ook nieuw onderzoek plaatsvinden. Zo wordt er met hulp van de mariniers op de vulkaan een kwikmeter geplaatst, worden er planten verzameld op de toendra en worden walvissen geteld.

De onderzoekers willen verder de archeologische resten van Nederlandse zeventiende-eeuwse walvisvaarders in de baai van Kvalrossen op het eiland in kaart brengen. Op Jan Mayen zit een Noors weerstation dat het hele jaar bemand is. Op het eiland liggen ook zeven Nederlandse walvisvaarders begraven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden