Onderzoekers: Geert Wilders gebruikt onze cijfers verkeerd

Onderzoeksbureau Motivaction en professor sociologie en migratie Ruud Koopmans distantiëren zich van de manier waarop Geert Wilders hun onderzoeksresultaten gebruikt. Tijdens de algemene beschouwingen van gisteren haalde de PVV-leider hun onderzoeken veelvuldig aan om te bewijzen dat veel Nederlandse moslims achter de djihad staan en de sharia willen invoeren.

De eerste stelling van Wilders: 73 procent van de Nederlandse moslims vindt Syriëgangers helden. Hij baseert zich op een onderzoek van Motivaction van mei vorig jaar. Het bureau ondervroeg toen 370 Nederlandse moslims van Turkse en Marokkaanse afkomst tussen de 18 en 60 jaar over Syriëgangers. 73 procent beaamde hen helden te vinden.

"Op dit moment kun je die cijfers niet gebruiken", zegt senior-onderzoeker Ahmed Ait Moha van Motivaction. Hij wijst op de context die een jaar geleden heel anders was. De wereld sprak over ingrijpen in Syrië, terreurgroep IS was bij de meesten nog onbekend. "Het beeld van islamitisch terrorisme was niet van toepassing. We hebben toen vragen gesteld over de strijd tegen president Assad, niet over de steun voor IS."

Een andere bewering van Wilders: driekwart van de Nederlandse moslims wil liever de sharia dan de Nederlandse wet. Bron vormt een onderzoek van professor Koopmans van het Berlijnse instituut WZB. In diens onderzoek, eind 2013 gepubliceerd, gaf 70 procent van de ondervraagde Nederlandse moslims aan de regels van de Koran belangrijker te vinden dan seculiere wetten.

"De regels van de Koran gelijkstellen aan de sharia, vind ik een overdrijving", zegt Koopmans desgevraagd. Hij betreurt die overdrijving, omdat hij zijn cijfers an sich al verontrustend genoeg vindt. "Het leidt ertoe dat er geen discussie ontstaat. Wilders schiet zo zijn doel voorbij."

VANDAAG 4|5

Meer over de algemene beschouwingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden