Zeldzame slang

Onderzoekers doen een zeldzame vondst onder een Caribische steen

Een blinde dwergslang Beeld Foto Tim van Wagensveld, RAVON
Een blinde dwergslangBeeld Foto Tim van Wagensveld, RAVON

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft er een nieuw gewerveld diertje bij. Ontdekt op het Caribische eiland Sint-Eustatius. Het is een blind slangetje en het beestje mag eigenlijk geen naam hebben, zo klein. Toch heeft deze slang, die er uitziet als een regenworm, er wel één: Antillotyphlops geotomus, in de regio beter bekend als leeward blindsnake.

De zeldzame slangensoort werd tot dusver alleen gevonden op vier eilanden in de buurt, Antigua, Barbuda, St. Kitts en Nevis. De minislang werd bij toeval ontdekt, vertelt Tim van Wagensveld van Ravon, de Nederlandse organisatie die onderzoek doet naar reptielen. Onderzoekers draaiden in 2017 uit nieuwsgierigheid op het eiland een steen om, om te kijken of er wat onder zat. Ze zagen twee slangewormpjes wegkruipen. “Het wormachtige uiterlijk, samen met de merkwaardige manier van voortbewegen maakte al gauw duidelijk dat het een bijzondere vondst was. Ze bleken erg schuw en ontsnapten ons al gauw.” Daardoor kon niet goed worden vastgesteld om welke soort het precies ging.

De kop van de blinde dwergslang Beeld Ronald Butot, Naturalis
De kop van de blinde dwergslangBeeld Ronald Butot, Naturalis

Pas anderhalf jaar later werd een derde exemplaar gevonden, opnieuw onder een steen. Dit slangetje kon wel worden gevangen en goed bekeken. Volgens Sander van Staa, gastonderzoeker bij Ravon, leeft het beestje voornamelijk ondergronds en in bladafval, onder stenen of onder rottend hout. “Hierdoor weten we nog heel weinig over hoe deze mysterieuze diertjes leven.”

De onderzoekers vermoeden dat het niet goed gaat met de soort, mede doordat het leefgebied achteruitgaat. De drie dieren zijn gevonden in droge tropische bossen, een habitattype dat in steeds mindere mate voorkomt, vooral door menselijk handelen.

Lees ook:

De natuur op de Caribische eilanden is in gevaar

Op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius holt de soortenrijkdom achteruit. ‘Er moet nu echt iets gebeuren.’

‘Nederland moet grote stappen zetten om soorten te beschermen’

Minstens 30 procent van land en zee wereldwijd moet in het nieuwe decennium worden beschermd om massaal uitsterven van planten en dieren te vermijden. Dit staat in de ontwerptekst voor de VN-top over biodiversiteit die volgend jaar wordt gehouden.

Nederland moet meer doen om de diversiteit van planten en dieren te behouden

Honderd milieuwetenschappers die hebben gestudeerd aan de Universiteit van Cambridge vinden dat landen veel sneller grote stappen moeten maken om het verlies aan soorten dieren en planten te beteugelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden