Onderzoek: ziek kind positiever dan gezond kind

(Novum) - Chronisch zieke kinderen zijn positiever ingesteld dan gezonde leeftijdsgenoten. Zieke kinderen richten zich vooral op positieve gevoelens om het leven draagbaar te houden. Dat melden onderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis woensdag op basis van een onderzoek onder honderd tieners.

Gezonde kinderen hebben naast blije gevoelens ook tijd en ruimte om bang of boos te zijn. Zieke kinderen richten zich liever op positieve dingen, stellen orthopedagoog Coralie Fuchs en filosoof Stefan van Geelen. Chronisch zieken zouden zich graag van hun sterke kant laten zien voor ouders, school en vriendjes en vriendinnetjes.

Toch is het toelaten van negatieve gevoelens voor een ziek kind volgens de onderzoekers helemaal niet erg. Het zou juist erg bevorderlijk zijn om de ziekte in hun leven een plaats te geven. Het toelaten van deze gevoelens zou namelijk minder energie kosten dan het uitbannen ervan.

Tachtig van de onderzochte kinderen tussen 14 en 18 jaar waren chronisch ziek, de anderen gezond. De resultaten die de onderzoekers woensdag bekend hebben gemaakt, zijn voorlopig. In december volgen de definitieve onderzoeksresultaten. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden