Onderzoek wijst uit: cougars en suikerooms bestaan niet

Hugh Hefner met zijn veel jongere vrouw. Hij is een statistische uitzondering. Beeld AFP
Hugh Hefner met zijn veel jongere vrouw. Hij is een statistische uitzondering.Beeld AFP

Een onderzoek van de universiteit van Colorado in de Verenigde Staten laat zien dat het stereotype van rijke oudere mannen of vrouwen die jongere partners onderhouden en verwennen in de praktijk nauwelijks voorkomt. Getrouwde koppels van gelijke leeftijd zijn gemiddeld rijker dan partners die in leeftijd veel verschillen. Oftewel: statistisch gezien bestaan cougars en suikerooms niet.

Marc Seijlhouwer

De onderzoekers vergeleken bevolkingsdata zoals opleidingsniveau, inkomen, intelligentie en zelfs uiterlijk van stellen met grote leeftijdsverschillen met de data van stellen van gelijke leeftijd. Het bleek dat de koppels met grote leeftijdsverschillen in het algemeen minder intelligent, lager opgeleid en armer zijn. Succesvolle oude mannen met jongere vriendinnen, zoals Playboy-baas Hugh Hefner, zijn eerder uitzondering dan regel.

Bij het onderzoek gold een leeftijdsverschil van 8 jaar of meer als 'groot'. De statistici bekeken huwelijksinformatie van 1960 tot 2000 en cijfers van 1960 tot 1980 over opleidingsniveau en werk. Recentere geschikte gegevens waren niet voorhanden omdat vanaf de jaren '80 de cijfers niet meer gecorrigeerd werden voor huwelijksleeftijd en het aantal huwelijken.

De resultaten zijn volgens de onderzoekers te verklaren door te kijken naar de levensloop van een lageropgeleid persoon. Deze komt op jonge leeftijd al te werken op een plek met grote leeftijdsverschillen. Zo bouwen lager opgeleiden sociale contacten op in een groep met uiteenlopende leeftijden en hebben dus meer kans op het ontmoeten van een (veel) oudere of jongere huwelijkspartner.

Hogeropgeleiden ontmoeten daarentegen op de universiteit en bij hun eerste baan veel leeftijdsgenoten in een tijd waarin ze mogelijk een vaste relatie zoeken. Omdat hogeropgeleiden meestal ook meer verdienen, zullen partners met gelijke leeftijden vaak rijker zijn.

Hoe de situatie in Nederland is, is moeilijk te zeggen. Het CBS heeft cijfers over leeftijdsverschillen in huwelijken, maar kan deze vanwege privacywetgeving niet koppelen aan opleidings- of inkomensgegevens. 'Als we die data al zouden hebben, valt die waarschijnlijk onder de geheimhoudingsplicht', laat een medewerker van het statistiekbureau weten. Van het aantal huwelijken dat werd gesloten in 2011 waren er 7875 tussen partners met een leeftijdsverschil van ten minste tien jaar. Dat is ruim 10 procent van de circa 70.000 huwelijken in dat jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden