Onderzoek: Verenigde Naties zijn wel erg christelijk

null Beeld epa
Beeld epa

Van de hulporganisaties die met de Verenigde Naties samenwerken heeft ruim 70 procent een christelijk karakter. De balans in het intergouvernementele orgaan is daardoor zoek, vindt een groep Britse godsdienstwetenschappers.

In een rapport getiteld 'Religious NGO's and the United Nations' roepen de professoren van de universiteit van Kent de VN op meer oog te hebben voor andere religies en meer te streven naar een eerlijke vertegenwoordiging. De scheefgroei zou veroorzaakt worden door financiële ongelijkheid: hindoeïstische en boeddhistische NGO's (hulporganisaties) hebben een veel kleinere schatkist dan christelijke. Daardoor blijven ze te klein om met de VN te mogen samenwerken.

Vooral katholieken zijn nadrukkelijk aanwezig: zij domineren de NGO-lijst en hebben dankzij het Vaticaan ook politieke invloed. Vaticaanstad is geen VN-lidstaat, maar wel een 'waarnemer'.

Islam is vooral politiek vertegenwoordigd
Moslims worden nauwelijks vertegenwoordigd door NGO's, maar wel door de Organisatie van de Islamitische Samenwerking (OIC), een collectief van islamitische landen. De OIC riep de VN de afgelopen jaren meermaals op belediging van de profeet Mohammed en ontheiliging van de Koran te veroordelen - telkens zonder succes.

Godsdiensten zijn op het mondiale politieke toneel van groot belang, benadrukken de auteurs van het rapport. Wat hen betreft moeten de VN meer oog hebben voor de positieve rol die religies kunnen spelen bij het bevorderen van mensenrechten.

'VN moeten zich niet neerleggen bij ongelijkheid'
De Verenigde Naties zouden zich niet moeten neerleggen bij de huidige 'structurele en historische verschillen' maar moeten streven naar een 'nieuw pluralistisch contract' met vertegenwoordigers van alle godsdiensten. Volgens de godsdienstwetenschappers vormen partner-NGO's met een religieus karakter 7,29 procent van het totale aanbod.

Overigens zijn sommige kleine religies juist opvallend sterk vertegenwoordigd. Enkele organisaties van quakers (wiens geloof sterk leunt op christelijke ideeën) en bahaï-gelovigen gaan uitzonderlijk vaak om tafel met VN-diplomaten. Het verwijt dat de VN worden bestuurd door new age-groepen - een in sommige conservatief-christelijke kringen populaire these - is volgens de onderzoekers totaal ongegrond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden