'Onderzoek verdeling welvaart is hard nodig'

interview beurs | Is het wenselijk dat er extreem-rijken zijn? Dat is een van de vragen die filosofe Ingrid Robeyn opwerpt.

Wat betekent eerlijkheid bij de verdeling van middelen in de wereld? Voor haar onderzoek naar dat soort rechtvaardigheidsvraagstukken krijgt filosofe en econome Ingrid Robeyns twee miljoen euro uit een prestigieuze Europese beurs.

De van oorsprong Vlaamse Robeyns, hoogleraar ethiek van instituties aan de Universiteit Utrecht, is blij verrast. "We doen als wetenschappers aan de lopende band aanvragen voor onderzoeksgeld. Maar het gebeurt niet vaak dat je zo'n groot bedrag krijgt, zeker niet als politiek filosoof. Ik zie het als een erkenning van de relevantie van de vragen die ik stel. Die relevantie blijkt trouwens ook uit de overweldigende stroom positieve reacties die ik krijg. Veel mensen laten weten dat het hoog tijd is dat de vragen uit mijn onderzoek gesteld worden. Bijvoorbeeld: is het wenselijk dat er extreem-rijken zijn? Welke consequenties heeft dat voor de democratie? En is het houdbaar dat we zelf mogen bepalen hoeveel we verspillen?"

Als speler van het Filosofisch Elftal houdt Ingrid Robeyns lezers van Trouw regelmatig op de hoogte van haar onderzoek. Haar bijdrages hebben altijd te maken met rechtvaardigheidsvraagstukken. De ongelijkheid in de wereld neemt toe, dat geldt voor de verdeling van de rijkdom, maar ook voor de mogelijkheid om ecologische hulpbronnen te gebruiken.

Valt daar iets aan te veranderen?

"Ik wil daar fundamentele vragen over stellen. Het is tijd dat filosofen heroverwegen wat eerlijkheid betekent bij verdeling van de middelen in de wereld. Bij de vraag wat een rechtvaardige verdeling is, gaat het meestal over de bescherming van de allerarmsten, of over gelijke kansen. Maar zou het niet ook moeten gaan om de vraag of we, individueel of collectief, te veel vervuilen, te veel natuurlijke hulpbronnen gebruiken, of dat we te veel rijkdom hebben?"

Wat gaat u met het geld doen?

"Hiermee kan ik voor enkele jaren een onderzoeksgroep vormen van meerdere promovendi en postdoctoraal onderzoekers. Daarnaast kunnen we internationale gasten naar Nederland halen. Ik denk daarbij vooral aan filosofen uit andere, niet-westerse denktradities. Filosofie betekent vaak 'westerse filosofie', zonder dat deze beperktheid uitgesproken wordt. Ik wil weten of we rechtvaardigheid met behulp van niet-westerse stromingen anders kunnen leren zien."

Het onderzoeksgeld is afkomstig van de European Research Council, opgezet en gefinancierd door de lidstaten van de Europese Unie. De beurs die Robeyns van het ERC ontvangt is bedoeld voor ervaren onderzoekers die in teamverband 'baanbrekend' onderzoek verrichten.

In totaal werd in deze ronde 605 miljoen euro verdeeld over 314 projecten in uiteenlopende wetenschappelijke domeinen. Aan Nederlandse universiteiten worden 29 projecten gehonoreerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden