Onderzoek: verdeelmodel WMO-geld deugt niet

(Novum) - Het verdeelmodel dat wordt gebruikt om de budgetten van het WMO-geld voor gemeenten vast te stellen is niet eerlijk. Dat concludeert onderzoeksbureau Ape, dat in opdracht van 22 gemeenten in Gelderland en Limburg onderzoek deed naar de verdeling van het geld voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De WMO is op 1 januari vorig jaar ingevoerd. Sinds die datum zijn gemeenten verantwoordelijk voor de steun van hulpbehoevenden als ouderen en gehandicapten. Hiervoor krijgt iedere gemeente geld van het rijk. De hoogte van dit bedrag werd vorig jaar nog vastgesteld op basis van kosten uit het verleden, maar sinds 1 januari jongstleden wordt hiervoor een nieuw verdeelmodel gebruikt. Maar door dit ondeugdelijke model worden zeker tachtig gemeenten fors benadeeld, zeggen de onderzoekers van Ape.

Zo zou het verdeelmodel onvoldoende rekening houden met het aantal ouderen, het aantal chronisch zieken en het aantal mensen met lage inkomens in een gemeente. Ook is de gemiddelde gezondheid in bepaalde gemeenten slechter dan die in andere plaatsen. Hiermee houdt het model volgens de onderzoekers te weinig rekening.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het ministerie het rapport 'serieus zal beoordelen' en het model 'indien nodig' zal aanpassen. "Maar voorlopig ligt er een goed model, daar moeten de gemeenten het mee doen". De woordvoerder stelt dat het onontkoombaar is dat sommige gemeenten worden benadeeld, maar wijst erop dat de meeste gemeenten tevreden zijn over het verdeelmodel. "Maar het systeem is niet statisch. Als er reden is om het aan te passen dan zal dat gebeuren, maar vooralsnog is deze reden er niet."

Het rapport is woensdagmiddag gepresenteerd in het Haagse nieuwscentrum Nieuwspoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden