Onderzoek vastgelopen/Ouders Sybine Jansons doen oproep aan eventuele dader

UTRECHT - “Laat ons iets weten, geef een teken.” Met die woorden deden de ouders van de nu tien dagen vermiste Sybine Jansons gisteravond een oproep aan degene die meer weet over de verblijfplaats of het lot van hun dochter.

De oproep, die ook was gericht aan de eventuele dader, werd gedaan in een extra aflevering van het tv-programma Opsporing Verzocht. Een half uur na de uitzending waren er al 150 tips binnengekomen.

Het onderzoek naar het 13-jarige meisje uit Maarn zit nog steeds vast. De politie houdt voorlopig nog 150 mensen vrij om haar te vinden. Die grootschalige inzet is volgens het openbaar ministerie “verantwoord en zelfs noodzakelijk” zolang er sprake is van een 'levensreddende' actie. Voor de 'gouden tip' is een beloning van 100 000 gulden uitgeloofd. De helft van de beloning is toegezegd door een persoon die onbekend wil blijven.

Vorige week woensdag blijkt de politie al een verdachte te hebben aangehouden, maar die is zaterdag wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De politie gaat uit van een ernstig misdrijf, niets wordt uitgesloten. “Dat zou heel onverstandig zijn zo lang we niet weten om welk soort misdrijf het gaat”, zei districtschef A. Sanders gisteren op een persconferentie in Utrecht. Eerder sloot de politie Heuvelrug ontvoering uit.

Volgens Sanders houdt de politie er bij het onderzoek ook rekening mee dat Sybine van huis is weggelopen. Hij wilde niet zeggen waarop die veronderstelling is gebaseerd.

De zoekactie kwam vorige week juist zo snel en massaal op gang, omdat niets erop wees dat het meisje - rustig, stabiel en stipt - van huis was weggelopen.

De politie is ondanks het uitkammen van het bosgebied en intensief buurtonderzoek niet veel verder gekomen. Ook onderzoek onder familie, medescholieren en vriendinnen heeft niets opgeleverd.

Aan de hand van de teruggevonden fiets zijn de twee meest waarschijnlijke routes vastgesteld waarlangs Sybine vanaf het Revius-college in Doorn naar huis is gefietst: over het fietspad langs de Amersfoortseweg of over het verharde bospad dat op de Maarnse Grindweg uitkomt.

De politie wil in contact komen met iedereen die op dinsdag 19 januari in het bosgebied is geweest of die in de week voor 19 januari iets bijzonders heeft gezien. Er zijn tot gisteren zo'n driehonderd tips binnengekomen.

Officier van justitie B. Steensma vindt de opsporingsactie niet ongebruikelijk. “We zijn vrij snel tot de conclusie gekomen dat de kans zeer groot is dat het om een misdrijf gaat. Dan is het van belang om zo snel mogelijk aanwijzingen te vinden.”

Onderzoeker S. Schouten van de universiteit van Utrecht heeft 2500 vermissingsgevallen onderzocht. Per jaar doen zich tientallen vergelijkbare gevallen voor, waarbij de politie er met man en macht op uittrekt.

Schouten: “Zeker als het een kind betreft. Ik ken geen geval waar men zegt: we kijken het nog een nachtje aan.” Dat er honderden mensen bij deze zoekactie zijn ingezet, heeft mede te maken met de omvang van het bosgebied en de beschikbaarheid van mariniers in de kazerne in Doorn.

Volgens oud-politiecommissaris J. Blaauw kan het zeker nut hebben om ook in dit stadium nog veel politiemensen in te zetten. “Je weet nooit waar je op stuit. Mensen vertellen argeloos iets dat voor het onderzoek van belang kan zijn. Het is ongelooflijk belangrijk om met een goede vraagstelling en geduld achter een zaak aan te gaan.”

Een afweging tussen kosten en baten is wat Blaauw betreft niet aan de orde. “Voor bepaalde zaken kan het me niet verdommen wat het kost, heb ik bij een eerder geval gezegd. De politie is aan de samenleving verplicht om zo'n meisje terug te vinden en de dader achter slot en grendel te krijgen. Ook als dat ten koste gaat van andere zaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden