Onderzoek van HCSS: Verder korten zal krijgsmacht schaden

Een nieuwe ronde van bezuinigingen op Defensie leidt onherroepelijk tot inleveren van slagkracht van de krijgsmacht. En daarbij, de maatschappelijke waarde van de krijgsmacht wordt niet meer op juiste wijze geschat. Dat zijn de belangrijkste conclusies in een gisteren gepresenteerd rapport van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) naar de waarde van de krijgsmacht.

Nieuwe ingrepen in de kas van Defensie sporen volgens de onderzoekers niet met de ambities van een internationaal inzetbare krijgsmacht. Na vele jaren van schrappen van kosten is geen besparing meer te bedenken die leidt tot efficiëntiewinst.

De conclusies van de HCSS-onderzoekers liggen sterk in lijn met de oordelen van de defensietop. Recent stelde luitenant-generaal Mart de Kruif, de commandant landstrijdkrachten, in Trouw dat wat hem betreft de grens met de huidige bezuinigingen nog niet is overschreden, maar dat die wel in zicht is. Volgens De Kruijf telt Nederland nog altijd goed mee, alhoewel al jaren de norm van de Navo (defensieuitgaven moeten ongeveer op het niveau van 2 procent van het bruto nationaal product liggen) niet wordt gehaald. Zolang Nederland kwaliteit levert en bereid is met andere landen risico's te delen, wordt Nederland voor vol aangezien.

In het onderzoek van HCSS wordt nadrukkelijk gewezen op de maatschappelijke baten van de krijgsmacht. Die gaan verder dan het bewaken van de veiligheid. Er moet ook gekeken worden naar het bijstaan bij rampen en het beveiligen van de koopvaardijvloot tegen piraterij.

De Nederlandse defensie-industrie zet ook nog eens jaarlijks 3 miljard euro om. Twee derde van dat bedrag wordt geëxporteerd. Defensiebedrijven bieden 15.000 mensen een baan en Defensie is tevens een groot opleidingsinstituut met 6000 gediplomeerden per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden