Onderzoek / Steeds minder jongeren geloven

AMSTERDAM - Anders dan voorspeld is de secularisatie in Nederland nog niet over haar hoogtepunt heen. Twintigers zijn beduidend minder kerkelijk én minder religieus geïnteresseerd dan dertigers. Vooral de rooms-katholieke kerk verliest sterk aan aantrekkingskracht. Tegelijkertijd heeft twee op de drie jonge volwassenen behoefte aan rituelen bij belangrijke 'levensgebeurtenissen'.

Dat staat in het rapport 'Waar moeten ze het zoeken?', naar religie en zingeving onder twintigers en dertigers. Het onderzoek -onder 404 mensen tussen 18 en 40 jaar- werd uitgevoerd door het Kaski, in opdracht van Ikon, Trouw en ZinWeb.

Uit het rapport blijkt dat 44 procent van de twintigers gelooft in God. Twee derde beschouwt zichzelf als onkerkelijk. Van de dertigers gelooft 63 procent nog in God en noemt 53 procent zichzelf onkerkelijk.

Bijna twee derde van alle jonge volwassenen geeft aan nauwelijks met geloof en zingevingsvragen bezig te zijn.

Vooral het aantal rooms-katholieken loopt sterk terug in de jongste generatie. Noemt een kwart van de dertigers zichzelf nog katholiek, bij de generatie daaronder is dat 13 procent. Godsdienstpsycholoog prof. dr. Jacques Janssen noemt de halvering 'spectaculair'. ,,Het ondergraaft het algemene idee dat het zo'n vaart niet loopt.''

Bij de protestantse kerken is de terugval met 2 procent gering.

Onduidelijk is of het verschil in religiositeit tussen twintigers en dertigers een 'leeftijdskwestie' dan wel een 'generatiekwestie' is. Het is mogelijk dat de twintigers met de jaren wél religieuze behoefte zullen tonen.

De Kaski-onderzoekers wijzen er evenwel op dat de 'religieuze socialisatie' bij deze generatie gering is geweest.

,,Het is zeer wel mogelijk dat die behoefte bij sommigen wat toeneemt, maar bij vele anderen nooit ontstaat.''

Opmerkelijke uitkomst is verder dat twee op de drie jonge volwassenen behoefte hebben aan rituelen bij belangrijke levensgebeurtenissen -al dan niet in een kerkelijke context.

Volgens godsdienstpsycholoog prof. dr. Hans Alma bevestigt het Kaski-onderzoek 'wat al langer zichtbaar is'.

,,Je ziet dat jonge mensen zoeken en twijfelen, dat ze nieuwsgierig zijn naar religie, er zich niet meer tegen afzetten. Ze lezen er graag boeken over, ze willen erover praten. Maar dat is toch een andersoortige belangstelling dan waarop de kerken hopen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden