Onderzoek Scientology doet al voor publicatie stof opwaaien

David Miscavige, internationaal leider van de Scientology Kerk. Beeld AFP
David Miscavige, internationaal leider van de Scientology Kerk.Beeld AFP

Vrijwel niemand heeft het boek nog gelezen, maar auteur Lawrence Wright heeft de eerste dreigbrieven al binnen. 'Talloze', naar eigen zeggen. De Britse uitgever wil het kritische werk 'Going Clear: Scientology, Hollywood and the Prison of Belief' niet meer publiceren.

Robin de Wever

In het volgende week te verschijnen boek doet Wright, winnaar van de prestigieuze Pulitzer Prize voor onderzoeksjournalistiek, verslag van zijn onderzoek naar de scherpe randjes van de religieuze beweging. Zeker is dat het boek onflatteuze passages bevat over de (vermeende) afpersing en zelfs opsluiting van leden.

Ook zou de huidige internationale leider David Miscavige fysiek geweld hebben gebruikt jegens ondergeschikten. Celebrity-leden als John Travolta en Tom Cruise komen ook voorbij, al is nog niet duidelijk of Wright opmerkelijke feiten over hen boven tafel heeft gehaald.

Britse uitgever trok zich terug
Opvallend is in ieder geval het besluit van zijn Britse uitgever, Transworld, om het boek niet te publiceren. Transworld was dat aanvankelijk wel van plan, maar trok zich onlangs terug. Op blogs en fora wordt volop gespeculeerd over het waarom. De meest voor de hand liggende verklaring: angst voor rechtszaken.

De Scientology Kerk heeft de afgelopen jaren volop geprocedeerd tegen critici en kritische auteurs, zoals de Amsterdamse publiciste Karin Spaink. Engeland staat echter bekend om zijn eigenzinnige smaadwetten.

Die bepalen dat de aangeklaagde moet aantonen dat hij niét schuldig is, in plaats van andersom. Mogelijk durft Transworld een confrontatie met de Scientology-advocaten niet aan. Een woordvoerder ontkent dat het besluit is ingegeven door bedreigingen.

Wright sprak 200 leden, waaronder hooggeplaatsten
Hoewel al veel geschreven is over wat er zich achter de schermen van de kerk afspeelt, lijkt 'Going Clear' toch reden voor waakzaamheid. Wright geniet de reputatie van bijzonder nauwkeurige onderzoeker en werkt met een aantal fact-checkers, een luxe die andere auteurs zich niet kunnen of willen permitteren. Hij sprak naar eigen zeggen met 200 leden en ex-leden, onder wie hooggeplaatste functionarissen.

Scientology komt zelf ook regelmatig in aanraking met justitie, meestal vanwege het uitbuiten van de eigen volgelingen. Een Parijse rechtbank deelde daar enkele jaren geleden een geldboete voor uit en liet het oordeel in verschillende kranten publiceren.

De Nederlandse tak werd vorig jaar berispt voor belastingontduiking. De Belgische justitie liet eind december weten dat ze Scientology gaat vervolgen voor oplichting. Ook wordt de beweging regelmatig sektarische trekken verweten.

null Beeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden