Onderzoek: risico's veiligheid asielzoekers

Aanleiding voor het onderzoek was het overlijden van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov vorig jaar.Beeld EPA

Uitgeprocedeerde asielzoekers in opvang- en detentiecentra lopen soms risico's waarbij ze lichamelijke of geestelijke schade kunnen oplopen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat asielzoekers in deze centra structureel onveilig zijn.

Dit blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het rapport hierover is vandaag gepubliceerd. De raad adviseert staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) maatregelen te nemen om de risico's die vreemdelingen lopen te beperken.

Aanleiding voor dit onderzoek was het overlijden van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov vorig jaar in het detentiecentrum Rotterdam. Dat riep onder meer politiek vragen op over de veiligheid van vreemdelingen die in opvanglocaties en detentiecentra zitten. Teeven vroeg de onderzoeksraad daarom de situatie te analyseren.

Belangen afwegen
De betrokken medewerkers zijn zich bewust van de risico's en zetten zich in om die in te dammen. 'In de praktijk lukt dat echter niet altijd', stelt de raad vast. 'Dat komt omdat de medewerkers regelmatig belangen moeten afwegen die op gespannen voet met elkaar staan.'

Ze moeten niet alleen rekening houden met de veiligheid van de vreemdeling. Ook hun eigen veiligheid, de snelheid van de asielprocedure en de kosten spelen een rol, concludeert de raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden