Onderzoek: Polen voelen zich massaal gediscrimineerd

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het overgrote deel van de Poolse werkers in Nederland (85 procent) voelt zich gediscrimineerd door het PVV-meldpunt, waar mensen kunnen klagen over arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa. Ook vindt het gros van de Polen (83 procent) Nederland minder tolerant dan ze hadden gedacht. Toch willen de meeste Polen hier blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma 'Debat op 2' (KRO/NCRV), dat zaterdagavond te zien was. Het programma heeft afgelopen week, na de bekendmaking van het PVV-meldpunt, 540 Polen ondervraagd via uitzendbureau Otto Workforce, vakbond CNV en Niedziela.nl, een website voor Polen in Nederland.

Drie kwart van de Polen (76 procent) voelt zich, ook los van alle commotie om het PVV-meldpunt, wel eens gediscrimineerd in Nederland. De helft (50 procent) vindt dat Nederland te weinig doet voor arbeidsmigranten. Ruim een kwart (27 procent) vindt dat Nederland genoeg doet voor buitenlandse werkers.

Ondanks alles voelt nog steeds bijna de helft van de Poolse werkers (46 procent) zich welkom in Nederland. Daar staat tegenover dat bijna een derde (32 procent) niet het gevoel heeft dat Nederland en de Nederlanders op hem of haar zit te wachten.

De ondervraagde Polen erkennen dat sommige landgenoten zich misdragen. De meesten (84 procent) schamen zich voor de raddraaiers. Een kwart (27 procent) raadt vrienden aan ook naar Nederland te komen voor werk. Een net iets grotere groep (28 procent) raadt landgenoten juist af om hier te komen werken.

Negen op de tien Polen (92 procent) onderschrijft dat Midden- en Oost-Europeanen het werk doen dat Nederlanders niet willen doen. Bovendien vinden de Polen zichzelf harde werkers: bijna drie kwart (71 procent) zegt een beter arbeidsethos te hebben dan de gemiddelde Nederlander.

> Lees meer over Polen in Nederland in de krant van vandaag: De Verdieping - Wodka, werken en kerken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden