Onderzoek: pas op voor hongerige echtgenoot

Echtelijk geweld hangt samen met het suikergehalte van het bloed, schrijven Amerikaanse onderzoekers in het wetenschapsblad PNAS. Ze volgden drie weken lang ruim honderd koppels, die elke avond hun eigen bloedglucose moesten meten. 's Avonds kregen ze daarbij de opdracht om spelden in een voodoopoppetje te steken.

Hoeveel, dat hing af van hoe boos ze op hun partner waren: een beproefde methode, aldus de onderzoekers, om agressie te meten. En ze speelden in het laboratorium een computerspelletje, tegen hun eigen partner dachten ze - in werkelijkhei tegen de computer.

Wonnen ze een ronde, dan mochten ze hun partner kwellen met een akelig geluid via de koptelefoon. Denk aan nagels over een schoolbord of een tandartsboor. Ze mochten zelf kiezen hoe hard en hoe lang ze dat geluid lieten klinken. De uitkomsten van de spelden- en de geluidsproef wijzen in één richting. Te weinig gegeten en dus minder glucose in het bloed betekende meer spelden in het voodoopoppetje en meer rotgeluid via de koptelefoon - die gelukkig niet op het hoofd van hun beminde stond, maar dat wisten de proefpersonen niet.

Het verband tussen bloedglucose en agressie is strikt logisch: het beteugelen van agressie kost energie, en juist glucose is brandstof voor de hersenen. De wetenschappers zien allerlei praktische toepassingen. Agressie in gevangenissen, psychiatrische ziekenhuizen en scholen valt mogelijk te beteugelen als er voedsel voorhanden is. En ze waarschuwen voor mensen op dieet. Die kunnen 'hangry' zijn: een riskante mix van 'hungry' (hongerig) en 'angry' (boos).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden