'Onderzoek nodig naar maatschappelijk klimaat'

Aan de dood van de Turkse Almeloër Aziz Kara liggen mogelijk racistische motieven ten grondslag, vreest de Turkse gemeenschap in Nederland. Zij willen de zaak tot op de bodem uitgezocht hebben en willen een onafhankelijk onderzoek. Ibrahim Mercanoglu, vriend van de familie en woordvoerder namens de Turkse gemeenschap, legt uit.

Waarom vermoedt u dat er racisme in het spel is?
"In aanloop naar de ruzie zijn er veel scheldpartijen geweest van de verdachten in de richting van de familie Kara. De scheldwoorden waren gericht op hun afkomst. Iemand uitschelden voor kankerwijf is wat anders dan kanker-Turk. Omdat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt, lijkt het me niet handig daar meer informatie over te verstrekken."

U roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de burenruzie. Wat hoopt u daarmee te bereiken?
"Wij willen graag onderzocht zien hoe deze moord heeft kunnen plaatsvinden. We willen dat bijvoorbeeld de gemeente of de Tweede Kamer zich buigt over de sociale en maatschappelijke achtergronden van de ruzie. We willen een verklaring. Hoe kan het dat zulke incidenten plaatsvinden?"

Op welke maatschappelijke achtergronden doelt u?
"Je ziet dat het Nederlandse politieke klimaat verhardt. Politici doen heel scherpe uitspraken over bepaalde bevolkingsgroepen. Het is al heel normaal dat je verbaal geweld mag gebruiken in het kader van de vrijheid van meningsuiting. Maar dat moet niet overgaan in fysiek geweld. Dat komt de leefbaarheid niet ten goede."

Rijdt u met zo'n onderzoek de politie niet in de wielen? Zij zijn nog druk bezig met de zaak.
"Nee, dit onderzoek zou echt buiten het politiewerk staan. Wij hebben vertrouwen in wat zij doen en willen hun werk niet beletten. Het politieonderzoek richt zich op de feiten en de verdachten. Wij willen onderzoek naar het maatschappelijk klimaat in Nederland."

U heeft mensen die gisteren meeliepen in de stille tocht verzocht geen spandoeken of borden mee te dragen. Waarom?
"Het was voor ons een dilemma: willen we er echt een betoging van maken, of een stille tocht? We hebben, in de geest van Aziz, besloten dat het geen politiek gebeuren moet zijn. Hij streefde altijd naar saamhorigheid. We wilden met de tocht respect betuigen aan onze vriend en ons medeleven betuigen aan de familie. Daar passen geen spandoeken bij."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden