Onderzoek naar zorg voor asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers bij het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam. Beeld ANP
Uitgeprocedeerde asielzoekers bij het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam.Beeld ANP

De Nationale Ombudsman gaat onderzoek doen naar de medische zorg voor asielzoekers. Bij dat onderzoek betrekt hij nadrukkelijk ook de zorg voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

'Met dit onderzoek wil ik nagaan in hoeverre het recht op (zorg voor de) gezondheid door de Nederlandse overheid in de praktijk wordt gewaarborgd voor in Nederland verblijvende vreemdelingen', schrijft ombudsman Alex Brenninkmeijer in een brief aan minister Schippers (VVD, volksgezondheid).

Aanleiding voor het onderzoek is een klacht die Brenninkmeijer kreeg van een arts die vorig voorjaar met een aantal collega's vrijwillig bijstand verleende aan asielzoekers die tijdelijk in een tentenkamp in Ter Apel verbleven. 'Naar eigen zeggen werden de artsen geconfronteerd met een paar honderd vreemdelingen met verschillende aandoeningen die nergens een behandeling kregen. De artsen constateerden dat deze mensen langdurig verstoken zijn geweest van voldoende medische zorg. Zij vonden dit schokkend omdat deze vreemdelingen kort daarvoor nog in asielzoekerscentra of in penitentiaire inrichtingen verbleven, waar medische zorg voor hen beschikbaar is.'

Knelpunten
Uit de voorstudie die Brenninkmeijer vervolgens uitvoerde, schrijft hij aan de minister, komt al een reeks knelpunten naar voren die hij nader wil onderzoeken. Dat er bij zorgverleners weerstand bestaat om mensen zonder papieren te behandelen omdat dat veel administratieve rompslomp met zich meebrengt, bijvoorbeeld. Of dat er geen toegang is tot passende psychische zorg. Of dat zorgverleners vaak pas achteraf horen dat een patiënt is overgeplaatst of gedetineerd om te worden uitgezet.

Klachten over gebrekkige medische zorg voor asielzoekers zijn niet nieuw. Onderzoeken naar die zorg evenmin. En de conclusies van die onderzoeken zijn immer somber. Al in 2001 stelde de regering een onderzoekscommissie in. Die concludeerde drie jaar later dat een streng toelatingsbeleid belangrijker wordt geacht dan goede gezondheidszorg voor asielzoekers. Korter geleden, eind 2011, deed de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek. De conclusie toen: de gezondheidszorg voor asielzoekers is niet toegankelijk genoeg.

Brenninkmeijer verwacht zijn onderzoek in het voorjaar te hebben afgerond.

Portret van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. Beeld ANP
Portret van de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden