Weblog

Onderzoek naar zonnepanelen op alle huurhuizen

Heerhugowaard kent al enkele jaren een wijk met veel zonnepanelen op de daken: Stad van de Zon Beeld Herman Wouters
Heerhugowaard kent al enkele jaren een wijk met veel zonnepanelen op de daken: Stad van de ZonBeeld Herman Wouters

Kijk, dat zou echt zoden aan de dijk zetten: zonnepanelen op alle huurhuizen in Nederland. Een onmogelijke wensdroom lijkt het sinds vandaag niet meer. De gezamenlijke woningbouwverenigingen gaan het idee serieus onderzoeken.

Nederland is nu ongeveer 50.000 huizen rijk waarvan de daken worden ont- of ge-sierd met zonnepanelen. Op de ongeveer 7 miljoen woningen die we samen bezitten is dat welgeteld 0,7 procent. Niks dus.

De koepel van woningcorporaties Aedes heeft vandaag bekend gemaakt een groot onderzoek te starten naar de kansen van zonne-energie voor alle 2,4 miljoen huurhuizen in Nederland. Zonnig huren is het project gedoopt.
Om te beginnen zullen 22 corporaties met samen 360.000 huizen een 'praktijktest' uitvoeren. Van belang is natuurlijk te weten of de huurders het wel willen, en bij welk type huizen het misschien onpraktisch is.

Ook is er een probleem bij flats. Daar kun je wel veel panelen op een groot plat dak kwijt, maar hoe kun je de stroom daarvan door individuele huurders laten verrekenen met de stroom die zij van het net betrekken? Dit 'salderen' is nog nodig om zonne-energie financieel rendabel te maken.

Het idee is dat de corporaties voor zo'n 5.000 euro per woning in de panelen investeren, waarna de huur met een kleine 30 euro per maand omhoog zou gaan. Daar staat een lagere elektriciteitsrekening tegenover.
Over hoeveel kWh een huurder dan niet zou hoeven af te rekenen, vind ik bij Aedes zo gauw geen cijfers. Maar afgaande op de prijs die WijWillenZon voor een pakket met 12 panelen heeft bedongen, zou voor 5.000 euro ook zo'n set gekocht én geïnstalleerd moeten kunnen worden.
Installeren wordt dan immers seriewerk en dus veel goedkoper dan nu.

Twaalf panelen leveren per jaar zo'n 2500 kWh op en bij de huidige prijs is dat 575 euro waard. Oftewel: de huurder bespaart dan 45 tot 50 euro per maand op zijn stroomrekening. En gaat er netto dus pakweg twee tientjes per maand op vooruit.

Tegen zo'n voorstel zou ik als huurder nooit nee zeggen.

Dat het financieel uit moet kunnen, is overigens al langer duidelijk. Een paar maanden geleden liet de Kema bijvoorbeeld al weten dat zonnepanelen voor consumenten goedkoper zijn dan stroom blijven betrekken van de grote energieleveranciers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden