Onderzoek naar zelfdoding van meisje

Weer beëindigt een tiener (15) haar leven Getreiter lijkt wederom aanleiding voor wanhoopsdaad

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de relatie tussen de zelfdoding van de vijftienjarige Fleur Bloemen en pestgedrag op haar school AOC Terra in Meppel. Dat zei voorzitter Astrid Berendsen van de raad van bestuur van de Onderwijsgroep Noord, waaronder de christelijke school valt, gisteren tijdens een persconferentie in Staphorst.

De laatstejaars vmbo groen sprong dinsdagmorgen in de buurt van school voor een trein. Verschillende medeleerlingen waren getuige van de zelfdoding. Leerlingen vertellen dat ze een van haar beste vriendinnen alvast vooruit stuurde, omdat ze 'nog iets moest doen', waarop ze zich voor de trein wierp.

Bij de spoorwegovergang liggen bloemen en een aantal brieven waarin mensen hun medeleven betuigen en een einde wensen van pestgedrag. Op de school is het stil. Een aantal lessen gaat door. Bloemens klas heeft een aangepast rooster.

Medescholieren zeggen dat ze gepest werd. Niet alleen op deze opleiding, maar ook al op de basisschool. Ze zou een brief of 'een schriftje' hebben achtergelaten waarin haar pesters met naam en toenaam worden genoemd. Dat er sprake is van een brief bevestigt Berendsen, maar over de inhoud zegt ze niets hangende het onderzoek. Op alle vragen over pestgedrag verwijst de bestuurder naar het onderzoek dat ze wil afwachten. Voor dat onderzoek worden nog externe, onafhankelijke onderzoekers aangesteld.

Saillant detail is dat de tiener drie jaar geleden een poëziewedstrijd voor de onderbouw won met een gedicht over hoe ze op de lagere school getreiterd was en hoe blij ze was van die school af te zijn. Zij las het zelf voor in de Meppelse schouwburg Ogterop. Berendsen omschrijft Bloemen, die ze niet persoonlijk kende, als een 'leergierige en serieuze leerlinge'. Volgens een kennis van de familie bestond de indruk dat het nu goed ging met het meisje.

Volgens de bestuurder is er op de opleiding waar Fleur naartoe ging 'aandacht voor iedereen'. De opleiding telt zeshonderd leerlingen, die over twee locaties aan de Werkhorst in Meppel zitten. "We staan dicht bij elkaar en iedereen kent elkaar."

De school heeft een pestprotocol. Of Bloemen, die door haar gedicht immers al had aangegeven kwetsbaar te zijn, extra aandacht kreeg, wil Berendsen niet zeggen. "Maar alle kinderen die extra aandacht nodig hebben, zijn bij ons in beeld."

De school heeft een stiltecentrum ingericht, alleen toegankelijk voor leerlingen en medewerkers. Hoeveel kinderen getuige waren van de zelfdoding weet Berendsen niet. "Het was druk bij de spoorwegovergang waar het gebeurde."

Vanavond houdt het jongerenwerk in Staphorst een inloopavond voor de jeugd in het plaatselijke dienstencentrum. De Staphorster burgemeester Joop Alssema vertelt dat het meisje maandag wordt begraven. Hij benadrukt dat dat in besloten kring gebeurt; hij vraagt de pers om de familie met rust te laten.

Anderhalve maand geleden beëindigde ook de 20-jarige Tim Ribberink uit Tilligte zijn leven omdat hij getreiterd werd. Zijn ouders gebruikten zijn afscheidsbrief in de rouwadvertentie.

'Straks herhaalt het zich weer'
Fleur Bloemen werd in januari 2010 door dichter Jean Pierre Rawie op haar school verkozen tot Dichter van het jaar. Haar gedicht ging over pesten op de basisschool:

op mijn vorige school

ben ik erg gepest

ik was anders dan de andere

anders dan de rest

ik weet niet waarom

het begon als een spel

het liep uit de hand

en eindigde voor mij in een hel

het ging 3 jaar door

en niet alleen elke dag schelden

wat ik ook elke dag hoor

ik had er genoeg van

het zat me tot hier

nu ben ik daar weg

met heel veel plezier

diep van binnen ben ik bang

want straks herhaalt het zich weer

dan voel ik die pijn weer

en dat wil ik nooit meer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden