Onderzoek naar wethouder Roermond om beschuldigingen belangenverstrengeling

Wethouder Jos van Rey. ©ANP Beeld
Wethouder Jos van Rey. ©ANP

Burgemeester Henk van Beers van Roermond heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar mogelijke schending van de gedragscode van de gemeente door VVD-wethouder Jos van Rey. Aanleiding is berichtgeving in de Limburgse kranten die Van Rey afgelopen weekeinde betichtten van de schijn van belangenverstrengeling.


Van Rey, die ook voor de VVD in de Tweede Kamer heeft gezeten, beslist volgens de kranten mee over kwesties die de belangen van een bevriende projectontwikkelaar raken. Ook is zijn onafhankelijkheid als bestuurder in het geding door zijn eigen zakelijke activiteiten.

Gedragscode
Zaterdag nog zei het college van burgemeester en wethouders dat er voor de beweringen geen bewijzen zouden zijn. 'Er is geen rook, laat staan vuur', aldus Van Beers en de andere collegeleden toen. Het college noemde de beschuldigingen toen 'hoogst ongepast'. 'Naar letter en geest hebben het college en zijn afzonderlijke leden zich altijd aan de gedragscode gehouden', aldus het college.

vandaag besloot Van Beers na overleg met gouverneur Theo Bovens alsnog tot een onderzoek. Maar volgens zijn woordvoerder blijft het zaterdag ingenomen collegestandpunt onverkort gehandhaafd. 'Er is geen koerswijziging'.

'Prostituees' van de kranten
Zaterdag kreeg een journalist van Dagblad de Limburger een vis in de bus geduwd, verpakt in de krant met de onthullingen over de Roermondse wethouder. Die vis werd bezorgd door de boze partner van de wethouder, die tevens Statenlid en VVD-senator is.
In de kranten zaterdag pleitten twee onderzoekers van universiteiten in Maastricht en Amsterdam voor onafhankelijk onderzoek in deze zaak. De VVD in Roermond noemde deze onderzoekers vervolgens 'prostituees' van de kranten.

Ook verspreidde de VVD Limburg een cartoon waarin hoofdredacteur Huub Paulissen van de Limburgse kranten bloed aan zijn handen heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden