Onderzoek naar 'roofkunst' in Koninklijk Huis

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Nadat de museumcollecties zijn doorgelicht, wordt nu ook bekeken of zich ook 'roofkunst' bevindt in de collectie van het Koninklijk Huis.

Koning Willem-Alexander en de twee andere bestuursleden van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau hebben daartoe besloten. Een onafhankelijk onderzoeker zal de herkomst onderzoeken van alle museale voorwerpen die sinds 1933 in deze collectie en in de nalatenschap van koningin Juliana en prins Bernard zitten.

Bij werken die tussen 1933 en 1945 van Joodse families zijn geroofd of die gedwongen zijn verkocht in opdracht van de nazi's, zal contact worden opgenomen met de rechtmatige eigenaren of hun erven, zoals de richtlijnen van het Rijk voorschrijven. Dat kan leiden tot teruggave of een vergoeding.

De onderzoeker krijgt een begeleidingscommissie waarin onder meer Rudi Ekkart zit die alle grote Nederlandse onderzoeken naar roofkunst heeft geleid.

De voorwerpen bevinden zich in het Koninklijk Huisarchief, paleizen, musea en privévertrekken. Te denken valt aan historische voorwerpen, schilderijen, familieportretten en bijzondere boeken. Een voorwerp kan verdacht zijn als de overdracht van de ene naar de andere eigenaar ten tijde van het nazi-regime onduidelijk is.

Er kan dan sprake zijn van roofkunst zonder dat de huidige eigenaar zich dat bewust is. Bij een onderzoek naar alle museumcollecties kwamen onlangs 139 verdachte kunstvoorwerpen aan het licht. rzoeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden