Onderzoek naar ronselen volmachten

Op aandringen van Leefbaar Rotterdam worden vandaag de stemmen herteld van de raadsverkiezingen. Nu wordt de partij zelf verdacht van ronselpraktijken.

Het Openbaar Ministerie gaat een onderzoek doen naar het werven van volmachten voor de raadsverkiezingen door Leefbaar Rotterdam. Die partij heeft in de aanloop naar de verkiezingen haar kandidaat-raadsleden aangezet tot het werven van volmachten. Raadslid Ronald Buijt gaf in een mail tips over het verkrijgen van volmachtstemmen.

Buijt zegt dat hij met de mail slechts sympathisanten van Leefbaar Rotterdam wilde bereiken. De Kiesraad is echter duidelijk: „De kiezer moet als hij zelf niet kan stemmen het initiatief nemen om iemand anders te machtigen. Het initiatief ligt niet bij anderen, zoals bijvoorbeeld politieke partijen”, zegt Melle Bakker van de Kiesraad. Het OM ziet voldoende aanleiding voor een ’oriënterend onderzoek.’

Op aandringen van Leefbaar Rotterdam, besloot burgemeester Aboutaleb eergisteren tot hertelling van de stemmen. Tientallen ambtenaren beginnen daar vanochtend om 7 uur aan. Aan de telling doen ambtenaren mee die vorige week niet bij de gemeenteraadsverkiezingen betrokken waren. Tot de hertelling van in totaal 220.000 stemmen is besloten om iedere twijfel over de rechtmatigheid van de verkiezingen bij de Rotterdammers weg te nemen. In het uiterste geval kan de ’oude’ gemeenteraad dinsdag nog beslissen dat er een herstemming volgt.

In de meeste deelgemeenten komt geen hertelling van de eveneens vorige week uitgebrachte stemmen voor de deelraadverkiezingen. Zes deelraden zien van hertelling af omdat er geen onrechtmatigheden zijn gesignaleerd. In nog eens drie deelraden zijn de stemmen al herteld of gedeeltelijk opnieuw herteld. Hieronder ook de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, waar, anders dan Trouw gisteren meldde, alle stembussen één keer zijn herteld.

Ook in Den Haag hebben zich volgens de PVV ’Rotterdamse taferelen’ afgespeeld. De PVV heeft vier filmpjes op YouTube geplaatst, die zouden bewijzen dat er gerommeld is met stemmen. Op de beelden is te zien dat meerdere mensen in een stemhokje staan en soms geholpen worden door derden. In één filmpje loopt een man met meerdere stembiljetten rond, in een ander krijgt een kiezer volgens de PVV steminstructies. Fritsma weigert te zeggen hoe de partij aan de beelden komt.

De PVV eist van burgemeester Van Aartsen een onderzoek. Dat komt er niet. Volgens de gemeente is het niet meer mogelijk nog te onderzoeken of het stemmen wel goed is gegaan, omdat de nieuwe raad al is vastgesteld. Vrijdag, toen de uitslag van de verkiezingen officieel is vastgesteld, kon bezwaar gemaakt worden, ’ook door de heer Fritsma.’ „Dat is niet gebeurd.” Fritsma zegt dat de beelden pas daarna in zijn bezit kwamen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden