Onderzoek naar privacyschendingen UWV duurt en duurt

null Beeld anp
Beeld anp

PvdA-Kamerlid Grace Tanamal vroeg ruim een jaar geleden aan minister Lodewijk Asscher van sociale zaken of het klopt dat niet bevoegde UWV-medewerkers medische gegevens van klanten verwerken.

Dat deed ze naar aanleiding van een krantenartikel hierover in januari 2016. De minister hoort binnen drie weken te reageren, en mag dit verlengen naar zes weken als daar een goede reden voor is. Tanamal wacht echter nog steeds op antwoord.

Het PvdA-kamerlid volgt deze kwestie rondom het medisch beroepsgeheim al veel langer. In 2013 stelde zij al vragen over privacyschendingen van zieke werknemers door het UWV. Destijds werd toegezegd dat er een andere werkwijze zou komen voor UWV-medewerkers die contact hebben met klanten die zich ziek melden.

In 2014 riep zij na een alarmerend artikel in de Volkskrant minister Asscher tijdens het wekelijkse vragenuurtje naar de plenaire vergaderzaal. Klopt het dat telefonistes van het UWV nog steeds naar medische gegevens vragen, wilde ze weten. Asscher zei het belangrijk te vinden dat de overheid zorgvuldig omgaat met persoonsgegevens en al helemaal met medische gegevens. “Ik ga het UWV hier op aanspreken en ik wil opheldering of dit incidenteel gebeurt of structureel.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Grace Tanamal Beeld ANP
Grace TanamalBeeld ANP

De minister zou zich laten informeren want “het lijkt of iets niet op orde is”. En toen bleef het stil. Tot Trouw begin 2016 meldde dat nog steeds personeel van UWV vrij toegang heeft tot informatie over ernstige ziektes, psychische aandoeningen, miskramen, et cetera. Het UWV ontkende, maar dat stelde Tanamal niet gerust.

Het Kamerlid stelde wederom vragen. Tanamal wilde ook weten wat er na haar vorige vragen is gebeurd. “Is er opheldering gevraagd aan het UWV? Zo ja, wat zijn de uitkomsten? Zo nee, wanneer gaat u dat alsnog doen?” Ruim zes weken later liet Asscher weten deze vragen nog niet te kunnen beantwoorden. Hij had nog relevantie informatie nodig van het UWV over de opvattingen van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Inmiddels zijn we een jaar verder. De woordvoerder van Asscher meldt dat het ministerie nog wacht op onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens naar de werkwijze van het UWV bij het uitvoeren van de ziektewet. Dat is waarschijnlijk voor de zomer klaar. Het PvdA-Kamerlid gaat er vanuit dat “het gerotzooi met privacy” dan ophoudt. Tanamal: “Het duurt wel erg lang, maar beter iets langer en dan goed, dan dat ik telkens opnieuw dezelfde vragen moet stellen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden