Onderzoek naar optreden beveiligers VS in Irak

(Novum/AP) - Er komt een Iraaks-Amerikaans onderzoek naar het optreden van personeel van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater in Irak. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft dit woensdag bekendgemaakt. Blackwater-bewakers worden ervan beschuldigd zondag elf tot twintig Iraakse burgers te hebben doodgeschoten tijdens een verkeersopstopping in Bagdad. Blackwater zegt dat het personeel werd aangevallen en slechts terug schoot.

Woordvoerder Tom Casey van het ministerie zei dat later details bekend worden gemaakt over de samenstelling van de commissie, de ooggetuigen die worden gehoord enzovoort. Casey weigerde te reageren op de verschillende lezingen die over het incident de ronde doen.

De New York Times meldde dinsdag dat uit een voorlopig onderzoek was gebleken dat het Blackwater-personeel had geschoten op een auto die niet had gereageerd op een stopbevel. Daarbij zouden een echtpaar en een kind de dood hebben gevonden. De Times meldde ook dat was gevuurd vanuit Blackwater-helikopters, maar dat werd door de firma tegengesproken.

De Iraakse premier Nouri al-Maliki bestreed woensdag de lezing die Blackwater gaf van de dood van ten minste elf Irakezen. Het Iraakse ministerie van defensie had het over wel twintig doden en zei dat de vergunning van het bedrijf was ingetrokken en alle duizend werknemers in Irak het land moeten verlaten.

Een woordvoerster van Blackwater, Anne Tyrrell, zei dat het personeel 'wettig en gepast' had gereageerd op een aanval van 'gewapende opstandelingen, geen burgers'. Zij voegde hieraan toe: "Onze mensen deden hun werk en verdedigden mensenlevens."

Casey zei dat Washington niet formeel op de hoogte was gesteld van Iraakse maatregelen tegen Blackwater. Een regeringsbron in Washington erkende evenwel dat de bewegingsvrijheid van Blackwater-personeel in Irak was beperkt. De beperking gold mede voor Amerikaanse diplomaten en andere civiele functionarissen buiten de Groene Zone.

Al-Maliki zei dat hij 'de moord in koelen bloede op onze burgers' niet tolereert. Volgens de premier ging het om 'de zevende schietpartij van deze aard' waarbij Blackwater betrokken was. De firma 'behoort voor dergelijke schendingen verantwoordelijk te worden gesteld', zei hij.

Ooggetuigen zeiden dat Blackwater-bewakers het vuur hadden geopend op een menigte om een autokonvooi uit een verkeersopstopping te krijgen. Er zou geen enkele andere aanleiding voor de schietpartij zijn geweest dan de verkeerschaos. "Kennelijk wilden de bewakers zich een weg banen door het verkeer dat was vastgelopen bij een controlepost van het Iraakse leger", zei de 29-jarige kapster Suhad Mirza. Het schieten zou tien tot twintig minuten hebben aangehouden.

Er zijn naar schatting 48.000 bewakers van particuliere veiligheidsbedrijven in Irak actief, onder wie de duizend man van Blackwater, een in North Carolina gevestigde onderneming. Het personeel beveiligt voornamelijk diplomaten, vertegenwoordigers van grote bedrijven, technici, wederopbouwwerkers, journalisten en dergelijke.

Blackwater gebruikt in Irak SUV's en helikopters, die zijn uitgerust met zwaarbewapende bewakers. Het personeel profileert zich nogal agressief en heeft zich daardoor het ongenoegen van veel Irakezen op de hals gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden