Onderzoek naar nieuw werelderfgoed in Nederland

Een nieuwe commissie gaat bekijken welke Nederlandse erfgoederen in aanmerking komen voor een plaats op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Cultuur) heeft samen met demissionair minister Gerda Verburg (Natuur) maandag de commissie ingesteld. Er bestaat al een werelderfgoedlijst voor Nederland, maar Unesco vraagt de lidstaten die elke tien jaar te herzien, legde een woordvoerster van Van Bijsterveldt maandag uit.

Daarom is de commissie-Herziening voorlopige lijst Werelderfgoed in het leven geroepen. Die bestaat uit vijf leden: J. Leemhuis-Stout (voorzitter), prof.dr. R. Bak (marien bioloog), drs. H. Goedkoop (historicus), prof.ir. D. Sijmons (landschapsarchitect) en prof.dr. V. Stissi (archeoloog en architectuurhistoricus). De commissie komt in september met haar advies.

Op de lijst gaat het om „cultureel en natuurlijk erfgoed in het Koninkrijk der Nederlanden dat vanuit internationaal perspectief van uitzonderlijke waarde is”. De commissie besteedt speciale aandacht aan natuurlijk erfgoed, zaken met zowel culturele als natuurlijke waarde, erfgoederen op de Nederlandse Antillen en Aruba en aan voordrachten met andere landen.

Vermelding op de internationale lijst zorgt er niet voor dat landen geld krijgen voor het beheer van de monumenten. Met plaatsing op de lijst geeft een land aan dat het zich inzet het betreffende erfgoed in stand te houden voor de wereld. Het land moet dat onderhoud vanuit reguliere erfgoedmiddelen betalen.

De huidige Nederlandse Werelderfgoederen zijn het Rietveld Schröderhuis, het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het eiland Schokland, het Ir. D.F. Woudagemaal, de Stelling van Amsterdam, de droogmakerij Beemster, Willemstad op Curaçao en de Waddenzee. Over de plaatsing van de grachtengordel in Amsterdam besluit het Werelderfgoedcomité in juli 2010.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden