Onderzoek naar moord op VN-experts in Congo

Tegenstanders van president Kabila in Kinshasa. Beeld REUTERS
Tegenstanders van president Kabila in Kinshasa.Beeld REUTERS

Lokaal geweld in een achtergestelde zuidelijke provincie is uitgegroeid tot een internationale moordzaak.

Seada Nourhussen

Het conflict rond de opvolging van een lokale leider in Congo is uitgelopen op een bloedbad met internationale gevolgen. De Zweedse politie gaat onderzoek doen naar de dood van een Zweedse expert van de Verenigde Naties wier lichaam samen met een Amerikaanse collega en een Congolese tolk maandag is gevonden in de provincie Kasaï-Centraal. De groep werd sinds 12 maart vermist.

Een van de slachtoffers is onthoofd. Volgens de Congolese regeringswoordvoerder gaat het om de Zweedse Zaida Catalan. De lichamen van de Amerikaanse VN-expert Michael Sharp en de Congolese tolk Betu Tshintela zouden intact zijn. Sharp en Catalan deden onderzoek naar het geweld door zowel het leger als lokale milities dat al bijna een jaar gaande is in Kasaï. Het conflict, waar al 400 Congolese doden bij zijn gevallen, laaide in april 2016 op nadat de gouverneur van de zuidelijke provincie zich mengde in de opvolging van de overleden traditionele leider van Kasaï.

Kamwina Nsapu

De zoon van de traditionele leider in Kasaï-Centraal, met de titel Kamwina Nsapu, keerde volgens de Belgische Congo-expert Nadia Nyasi vorig jaar terug uit Zuid-Afrika om zijn overleden vader op te volgen. Maar hij werd niet ontvangen door de politieke autoriteiten en gouverneur Alex Kande benoemde zelfs iemand anders tot nieuwe chef. Na een aantal invallen in zijn huis werd Kamwina Nsapu in augustis door veiligheidsdiensten vermoord. Daarna breidde de gewapende verzetsbeweging achter Kamwina Nsapu zich uit tot wat Congo-kenner Nsayi beschrijft als een "semi-religieuze, bijna mythische volksbeweging die symbolen van de staat aanvalt".

Afgelopen weekend werden 42 agenten door de Kamwina Nsapu-militie onthoofd. Zes agenten die de lokale taal Tshiluba spraken werden vrijgelaten. De onthoofdingen kwamen daags nadat tien massagraven met minstens 99 burgers in Kasaï waren gevonden.

Afgeblazen onderhandelingen

Het bloedige conflict in de achtergestelde zuidelijke regio, dat zich heeft verspreid naar andere provincies en zo'n 200.000 mensen op de vlucht doen slaan, houdt ook verband met de politieke impasse in de hoofdstad Kinshasa. Kamwina Nsapu's opstand zou ook gericht zijn tegen president Joseph Kabila.

Een akkoord dat Kabila eind vorig jaar sloot met de oppositie over zijn aftreden, een overgangsregering en nieuwe verkiezingen is deze week geklapt nadat de machtige katholieke kerk, die bemiddelde tussen de oppositie en de regering, de onderhandelingen dinsdag afblies. Kabila is al vijftien jaar aan de macht en probeerde een derde ambtstermijn door te drukken. Ook dat leidde tot bloedige protesten in het hele land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden