Onderzoek naar martelingen Jehovah’s door Russische politie

Demonstranten en ambtenaren in februari van dit jaar voor een Russische rechtbank waar een Deense Jehovah's Getuige tot zes jaar cel werd veroordeeld voor 'extremisme’. Beeld AFP
Demonstranten en ambtenaren in februari van dit jaar voor een Russische rechtbank waar een Deense Jehovah's Getuige tot zes jaar cel werd veroordeeld voor 'extremisme’.Beeld AFP

Zeven leden van de Jehovah-gemeenschap claimen te zijn gemarteld door lokale politie-agenten in de Siberische stad Soergoet. Hoewel de lokale autoriteiten alles ontkennen, hebben zij beloofd een onderzoek in te stellen.

“Agenten wikkelden zakken om hun hoofden, plakten de zakken dicht met tape, bonden hun handen vast en sloegen hen vervolgens. Nadat de Jehovah’s Getuigen werden ontkleed en ondergedompeld met water, werden ze met verdovingsgeweren geëlektrocuteerd”, aldus de website van de Russische Jehovah’s Getuigen. Tijdens de marteling, die twee uur zou hebben geduurd, zouden Russische agenten hebben gevraagd naar informatie over leden en bijeenkomsten.

Het belijden van de Jehovah-religie is sinds 2017 verboden in Rusland, nadat het Hooggerechtshof de organisatie als ‘extremistisch’ had bestempeld. Die maatregel werd mogelijk gemaakt onder een in 2016 aangenomen anti-terrorismewet die voorziet in een verbod op ‘zendingsactiviteiten’ in een niet-religieuze omgeving.

Sindsdien sloot de staat het hoofdkantoor van de Jehovah’s in Sint-Petersburg en zo’n vierhonderd lokale organisaties, en het Jehovah’s administratief centrum. Ook werd Dennis Christensen, een Deens lid van de Russische Jehovah’s Getuigen, opgepakt en beschuldigd van religieus extremisme: hij werd afgelopen maand veroordeeld tot zes jaar cel. De Jehovah-organisatie stelt dat er inmiddels 22 leden in Rusland zijn opgepakt.

Het is niet de eerste keer in de Russische geschiedenis dat Jehovah’s worden vervolgd. Onder het bewind van Stalin werden in de jaren vijftig zo’n 10.000 leden naar Siberië verbannen. Pas in 1991, een jaar voordat de Sovjet-Unie uiteenviel, werd de religie weer toegestaan. Volgens de site van de gemeenschap leven er meer dan 170.000 Jehovah’s in Rusland.

Lees ook:

Russische Jehova’s Getuigen vechten verbod aan bij Europees hof

De Jehova’s Getuigen in Rusland gaan het besluit van de Russische autoriteiten om de kerk te verbieden aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden