Onderzoek naar manipuleren sportwedstrijden kan beginnen

Minister Edith Schippers (Sport) heeft het onderzoek naar illegaal gokken en het manipuleren van sportwedstrijden in Nederland gegund aan de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit in Amsterdam en het onderzoeks- en adviesbureau Ernst & Young.

Het proces van aanbesteding zou aanvankelijk eind vorig jaar zijn afgerond. Dat er een Europese aanbesteding diende plaats te vinden heeft ongetwijfeld voor enige vertraging gezorgd. Die vertraging heeft geen effect op de datum waarop het rapport beschikbaar moet zijn. De minister wil de resultaten van het onderzoek deze zomer hebben.

De Tweede Kamer eiste midden vorig jaar onderzoek naar matchfixing, het manipuleren van uitslagen van sportwedstrijden ten behoeve van gokkers. Op dat moment bleek dat elders in Europa overal matchfixing plaatsvond, alleen in Nederland niet. Directe aanwijzingen voor manipulatie op de Nederlandse velden zijn er nog steeds niet, maar het ongeloof dat Nederland een witte vlek zou zijn blijft onverminderd bestaan.

Volgende week maakt Europol de resultaten bekend van een Europees onderzoek. Ook daarin wordt Nederland vermoedelijk niet genoemd. Het onderzoek gaat over Finland, Duitsland, Hongarije en Slovenië.

Het onderzoek in Nederland zal worden geleid door Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, en Toine Spapens, hoogleraar criminologie Tilburg. De eerste maakte vooral naam als lid van de raad van commissarissen van Ajax. Zij trad na een zeer tumultueuze periode af na een conflict met collega-commissaris Johan Cruijff.

Het onderzoek is royaal van opzet. Bestaande studies over het verschijnsel matchfixing worden nog eens nageplozen. Op grote schaal worden sporters ondervraagd, maar ook vertegenwoordigers van sportbonden, kansspelen, justitie en politie. De onderzoeksgroep moet ook rapporteren over de effectiviteit van bestaande wet- en regelgeving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden