Onderzoek naar instantie eigen bijdrage AWBZ

(Novum) - Er komt een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de instelling die verantwoordelijk is voor de eigen bijdrage van de AWBZ, het CAK. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) donderdag in een spoeddebat met de Tweede Kamer. Dat debat was aangevraagd door SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant naar aanleiding van veel klachten over de instelling.

Het CAK is verantwoordelijk voor de eigen bijdrage van de bijzondere ziektekosten (AWBZ). Sinds het begin van dit jaar moet die worden betaald voor de AWBZ. Mensen die een hoge eigen bijdrage hebben door hoge bijzondere ziektekosten, zoals gehandicapten en ouderen die in een instelling zitten, krijgen een tegemoetkoming in hun bijdrage. Het gaat om 23 duizend mensen.

Bij de uitkering van deze tegemoetkoming zou veel mis gaan. Mensen krijgen te weinig of geen geld, kunnen het CAK niet bereiken of worden grof bejegend door medewerkers van het kantoor.

Bussemaker gaf de problemen donderdag in het debat toe. Volgens haar ging het slecht in de maanden januari en februari, maar is de dienstverlening de laatste week verbeterd. Dat komt door een verdubbeling van het aantal telefonisten en het werken in ploegendiensten van medewerkers. Zij wilde echter niet overgaan tot kwijtschelding van de eigen bijdrage, zoals de SP verzocht.

Bussemaker zei de Kamer donderdag toe een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het functioneren van het CAK. Een mogelijkheid zou zijn de dienst onder het ministerie van Volksgezondheid te laten vallen, zei Bussemaker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden