Onderzoek naar geheime betalingen aan inhuurkrachten woningcorporaties

De toezichthouder denkt dat ingehuurde professionals – soms interim-bestuurders – mogelijk ‘aanbrengvergoedingen’ krijgen van mensen aan wie ze opdrachten verstrekken.Beeld ANP

Ingehuurde professionals bij woningcorporaties zouden volgens de toezichthouder tegen betaling personeel uit eigen netwerk werven. Een bestuurder is om deze reden geschorst.

Specialisten die worden ingehuurd door woningcorporaties maken mogelijk misbruik van hun positie. Zij zouden in het geheim betalingen ontvangen wanneer zij namens de corporatie opdrachten verstrekken aan andere inhuurkrachten, doorgaans professionals op het terrein van financiën en vastgoed. De opdrachten worden daarbij verstrekt binnen het eigen netwerk. Over de betalingen vanuit dit netwerk zouden afspraken zijn gemaakt die niet aan de corporaties zijn gemeld.

De Autoriteit Woningcorporaties, toezichthouder op de 338 woningcorporaties, is een onderzoek begonnen naar de opdrachtverstrekking bij woningcorporaties. De toezichthouder zegt signalen te hebben ontvangen van praktijken die ‘het aanzien van – en het vertrouwen in – de sector in brede zin kunnen schaden’. De woordvoerder van de toezichthouder wil niet zeggen om hoeveel signalen het gaat.

Corporaties huren vaak interimkrachten in die kennis hebben van regelgeving en financiën, of experts die in drukke perioden worden ingezet bij de ontwikkeling van vastgoedprojecten.

De sector leek net op te krabbelen van een reeks grote incidenten bij onder meer Vestia, Rochdale en Woonbron. De affaires leidden in 2013 tot een parlementair onderzoek naar de sector. Daarop is de wetgeving aangescherpt en het toezicht omgevormd en verbeterd.

Aanbrengvergoedingen

De toezichthouder denkt dat ingehuurde professionals – soms interim-bestuurders – mogelijk ‘aanbrengvergoedingen’ krijgen van mensen aan wie ze opdrachten verstrekken. Hierover zouden binnen het netwerk van deze professionals heimelijk afspraken worden gemaakt. Ook zouden interimmers op leidinggevende posities collega’s aannemen zonder uitgebreide selectieprocedures.

Dergelijke constructies geven het risico dat deze professionals niet meer enkel in het belang van de corporatie werken, maar ook dingen doen waar ze zelf beter van worden. De toezichthouder zegt dat de aanbrengvergoedingen ‘het integriteitsbeleid van de corporaties ondergraven’ en dat de onafhankelijke besluitvorming bij het inhuren van personeel ‘in het geding is’.

Aanleiding voor het onderzoek is de schorsing door woningcorporatie Vidomes van bestuurder Klaas Franken. Die zou aanbrengvergoedingen hebben ontvangen bij het inhuren van personeel door Vidomes. Dit zou zijn gebeurd rond 2015 en 2016 toen hij nog als interim-manager werkte. Franken heeft deze kwestie volgens zijn advocaat overigens zelf aangemeld. Vidomes en commissaris Hans van Sonderen zeggen de zaak nog te onderzoeken en geven daarom geen uitleg over hoeveel en door wie er aan Franken betaald is. Vidomes is een middelgrote corporatie met 18.000 woningen in onder meer Delft en Zoetermeer.

Pervers

Franken was ten tijde van zijn interimschap verbonden aan adviesbureau Fineut, een samenwerkingsverband van financiële experts. Wessel Witteveen van Fineut wil niet ingaan op de vraag of Franken ten tijde van zijn interimschap bij Vidomes aan specialisten van Fineut opdrachten heeft verschaft.

In de corporatiewereld zijn veel bureaus actief, zoals Atrivé, Maandag en Interlink. Directeur Gerrit van Vegchel van Atrivé, dat onder meer bemiddelt bij het inhuren van professionals bij woningcorporaties, noemt het ontvangen van aanbrengvergoedingen pervers. “Als interimmers die zijn bemiddeld door een bepaald bureau een fee krijgen als zij collega-interimmers of adviseurs van datzelfde bureau bij de betreffende opdrachtgever naar binnen schuiven, moet daarop worden ingegrepen. Wanneer wij bemiddelen voor een interim-directeur maken we vooraf afspraken over welke dienst we verlenen bij de bemiddeling en voor welke prijs. Daarin passen zeker geen afspraken over incentives bij inhuur van adviseurs of interims van ons bureau. Dat is not done.”

De Alliantie, met het beheer van 53.000 woningen in onder meer Amsterdam en Amersfoort een van de grootste woningcorporaties van het land, zegt niet toe te staan dat ingehuurde experts aanbrengvergoedingen ontvangen. De corporatie zegt uitgebreide procedures te hebben bij inhuur van personeel om te voorkomen dat ‘mensen elkaar baantjes toespelen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden