Onderzoek naar gedrag Israëlische militairen

(\N) Beeld
(\N)

Het Israëlische leger begint een onderzoek naar het gedrag van gevechtseenheden tijdens de oorlog in Gaza in december en januari. Aanleiding zijn getuigenissen van militairen uit lagere rangen over het doden van burgers in de krant Haaretz.

Bij de gevechten in de Gazastrook rond de jaarwisseling zijn naar schatting 1300 Palestijnen gedood. Volgens de Palestijnen zijn dat voor meer dan helft burgers, maar het Israëlische leger (IDF) sprak dat tot nu toe tegen. Het beweerde dat de Israëlische troepen het maximale hebben gedaan om burgerdoden te vermijden en dat ze zich alleen hebben gericht op het uitschakelen van Palestijnse strijders. Minister van defensie Ehoed Barak herhaalde gisteren voor de Israëlische radio dat het Israëlische leger in zijn ogen ’het meest ethische leger ter wereld is’.

In de Haaretz van gisteren komt een ander beeld naar voren. Daarin beschrijven militairen hoe Palestijnse burgers werden neergeschoten door scherpschutters zonder dat er een duidelijke reden voor was. Ook beschrijven soldaten hoe ze huizen van Palestijnen leeghaalden en de gehele inhoud op straat gooiden. Haaretz zal vandaag nog meer getuigenissen publiceren.

De militairen deden hun verhaal tijdens een cursus voor militairen in opleiding. De docent van die cursus, Danny Zamir, besloot het materiaal openbaar te maken nadat hij hun verhalen eerder aan hoge officieren had gemeld. Hij zegt tevoren niet te hebben geweten wat de soldaten zouden melden, maar toonde zich ’geschokt’ over wat hij hoorde. Zijn inschatting is dat de legertop de verhalen serieus neemt.

Haaretz concludeert dat dit soort gedragingen van het Israëlische leger niet bekend waren bij de legertop, omdat bij de debriefing met officieren is gepraat en niet met het voetvolk. „Het lijkt erop dat los van enkele incidenten de regel is: ’jij vraagt er niet naar, wij vertellen het niet.’" Hoge officieren zeggen nu een ’intensief en alomvattend onderzoek’ te starten naar aanleiding van de getuigenissen.

Internationaal wordt al langer aangedrongen de Israëlische operaties in de Gazastrook tegen het licht te houden. Zo vroegen zestien volkenrechtdeskundigen en mensenrechtenactivisten VN-topman Ban Ki-moon en de Veiligheidsraad eind vorige week om een VN-onderzoek naar mogelijke schendingen van het oorlogsrecht door Israël in de Gazastrook. Ook wil de groep, onder wie Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en de oud-VN-Hoge Commissaris mensenrechten Mary Robinson, dat er aanbevelingen komen voor strafvervolging van schuldigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden