Onderzoek naar fraudebestendigheid noodzakelijk

Van een onzer verslaggevers

Aanleiding de deugdelijkheid van het rijbewijs tegen het licht te houden, is de ontdekking van een grootscheepse zwendel met theorie-certificaten. De Rotterdamse politie heeft in verband daarmee vier verdachten aangehouden, onder wie een rijschoolhouder. De vier hebben een bekentenis afgelegd.

Het CBR ziet in de fraude vooralsnog geen aanleiding het legitimatiesysteem bij het afleggen van examens te veranderen. De huidige methode - het overleggen van een uittreksel uit het persoonsregister met daarbij twee pasfoto's die met een stempel erover op het examen-certificaat worden bevestigd - is volgens het CBR tot nu toe redelijk waterdicht gebleken. Een tweede legitimatie noemt het CBR 'ondoenlijk'.

Ook buiten Randstad

De 35-jarige hoofdverdachte heeft volgens de Rotterdamse politie toegegeven dat hij naast de theoriecertificaten ook met rijvaardigheidsbewijzen heeft geknoeid. Bij de fraude zijn meerdere rijscholen betrokken, aldus een politie-woordvoerder. Daarnaast beschikt de politie over aanwijzingen dat de zwendel zich tot ver buiten de Randstad uitstrekt.

Leerlingen, die zonder succes het theorie-examen hadden afgelegd, kregen een aanbod om tegen betaling van 500 gulden op een eenvoudiger manier in het bezit te komen van het certificaat. Behalve de geldsom moesten zij daarvoor ook een uittreksel uit het geboorteregister en twee pasfoto's inleveren.

De rijschoolhouder stuurde een van de mede-verdachten tegen betaling van honderd gulden naar het Centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om daar de theorie-vragen te beantwoorden. Naderhand werden op het certificaat, dat nodig is om het praktijk-examen te kunnen afleggen, de pasfoto's verwisseld. De rijschoolhouder heeft bekend dat hij zeker tachtig mensen op deze manier aan een vervalst theorie-certificaat heeft geholpen.

Zeker twintig van hen heeft hij op nagenoeg dezelfde wijze aan een rijvaardigheidsbewijs geholpen. Hiervoor moest een bedrag van tussen de 3 500 en 5 000 gulden worden betaald. De verdachte die het theorie-examen had afgelegd, deed ook het praktisch examen. Met de vervalste papieren kon op het gemeentehuis een rijbewijs worden afgehaald. Volgens de politiewoordvoerder betekent een en ander dat de verkeersveiligheid in het geding is. "Er rijden mensen rond met een rijsbewijs, zonder dat ze een theoretische- en praktische opleiding hebben genoten." De politie heeft inmiddels overleg met CBRkantoren om zo de eigenaren van de valse rijbewijzen en theorie-certificaten te kunnen opsporen. Volgens de woordvoerder hebben deze mensen zich evenals de verdachten schuldig gemaakte aan oplichting.

Gokschulden

De zwendel, die zich uitstrekte over een periode van anderhalf jaar, kwam aan het licht door de oplettendheid van een medewerkster van het CBR in Haarlem. Zij kreeg argwaan toen een in Rotterdam wonende vrouw haar theorie-examen in Haarlem kwam afleggen. De medewerkster maakte een kopie van het behaalde certificaat en waarschuwde de andere vestigingen van het CBR. Enige tijd later kwam bij het CBR in Rotterdam een vrouw met het in Haarlem behaalde theorie-certificaat praktijk-examen doen. Op het certificaat zat toen een andere foto. De verdachten hebben verklaard dat belasting- en gokschulden het motief waren voor de fraude.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden