Onderzoek naar fraude apothekers

arnhem – Zorgverzekeraar UVIT stelt een groot onderzoek in naar mogelijke fraude door apothekers. Volgens de verzekeraar hebben apothekers op grote schaal andere medicijnen gedeclareerd, dan aan patiënten zijn meegegeven.

Het onderzoek spitste zich aanvankelijk toe op vier middelen, een antibioticum, twee varianten van een bloeddrukverlager en een antidepressivum. Maar inmiddels wordt ook naar andere middelen gekeken.

Het voordeel dat de apotheken hebben gehad bij de vier medicijnen is gering. „Maar het draait hier om het vertrouwen”, aldus Jan Broeren, coördinator farmacie bij UVIT. „Fout declareren mag niet, ook als het om lage bedragen gaat. Zorgverzekeraars moeten ervan uit kunnen gaan dat apothekers het medicijn afleveren dat zij in rekening brengen.”

UVIT, een samenwerkingsverband van de verzekeraars Univé en VGZ-IZA-Trias met ruim vier miljoen zorgverzekerden, is begonnen aan een omvangrijk intern onderzoek om na te gaan of de onregelmatigheden zich ook hebben voorgedaan bij geneesmiddelen die de apothekers wel aanzienlijke financiële voordelen opleveren.

De berichten over mogelijke malversaties komen op een slecht moment. De kwestie kwam onlangs ter sprake tijdens een overleg van de commissie-Alders over de toekomst van de farmacie in Nederland.

De commissie is door minister Klink (volksgezondheid) ingesteld om het vertrouwen tussen apothekers, zorgverzekeraars en VWS te repareren. Die relatie kreeg een fikse knauw nadat verzekeraars in 2008 besloten van veel voorgeschreven geneesmiddelen voortaan alleen nog de goedkoopste variant te vergoeden. Apothekers zagen door dit preferentiebeleid hun bonussen en kortingen verdampen.

Uit notulen van de besloten bijeenkomst van de commissie blijkt dat UVIT-bestuurder Martin Bontje daar meedeelde dat UVIT ’een gigantische fraude’ op het spoor was gekomen. „Twee derde van de apothekers zou frauduleus declareren”, aldus Bontje.

De apothekerskoepel KNMP blijkt al geruime tijd in gesprek met UVIT over de kwestie. „De KNMP neemt dit hoog op’’, aldus voorzitter Jan Smits, volgens de notulen. „Voor het grootste deel heeft dit te maken met het preferentiebeleid. Het gebeurt regelmatig dat een leverancier niet kan voldoen aan de vraag van preferente middelen.” Volgens de KNMP is het ’niet aannemelijk dat apothekers bewust en om het financiële gewin’ foute declaraties hebben ingediend.

Broeren (UVIT) stelt dat nog niet hard worden gemaakt dat er sprake is van regelrechte fraude. De verzekeraar heeft bij apothekers inzage geëist in de inkoopnota’s van geneesmiddelen en wil deze vergelijken met de declaraties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden